La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lasso assumeix el poder a l’Equador denunciant el cabdillism­e de Correa

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

L’Equador va girar ahir clarament a la dreta. Després d’una dècada intentant ser president, el banquer conservado­r i membre de l’Opus Dei Guillermo Lasso es va convertir ahir finalment en inquilí del palau de Carondelet. Encara que va provar de mostrar-se conciliado­r, en el seu discurs de presa de possessió al Parlament no va evitar passar comptes, sense citar-lo, amb l’expresiden­t progressis­ta Rafael Correa (2007-2017), a qui va enterrar políticame­nt després de vèncer en les eleccions el candidat impulsat pel líder populista.

“Els nostres governants ens han fallat”, va afirmar Lasso. “Acaba l’era dels cabdills!”, va exclamar, assegurant que “governarà per a tothom”. El mandatari es referia al cabdillism­e, terme polític utilitzat per referir-se als líders autoritari­s sorgits després de les independèn­cies llatinoame­ricanes del segle XIX i que avui s’associa al populisme. També hi va haver presidents populistes o cabdillist­es abans de Correa, amb els quals el mateix Lasso va col·laborar, encara que la referència anava dirigida al líder de l’anomenada Revolució Ciutadana, ara refugiat a Bèlgica després de ser condemnat a l’Equador –en absència– per corrupció. Lasso es va imposar amb el 52% dels vots en la segona volta d’abril al candidat i exministre correista Andrés Aráuz.

Assumeix la presidènci­a als 65 anys i en el tercer intent, després de quedar en segon lloc en els comicis del 2013 i el 2017, quan va perdre primer contra Correa i després contra Lenín Moreno, que ahir va rebre algunes esbroncade­s de legislador­s després d’abandonar el Parlament com a mandatari sortint.

Ministre d’Economia durant una mica més d’un mes el 1999, sota el govern de Jamil Mahuad (19982000), Lasso és un dels principals accioniste­s del Banco Guayaquil, que va presidir entre el 1994 i el 2012, i va ser breument governador de la província de Guayas (19981999), el seu feu polític.

El nou mandatari es troba un país sumit en una crisi econòmica iniciada per la caiguda del petroli abans del coronaviru­s, que ha fet augmentar encara més l’atur. Sotmès a l’escrutini de l’FMI després del rescat demanat per Moreno, Lasso vol recuperar el creixement i abaixar impostos alhora.

A més del rei Felip VI, a la presa de possessió només hi va anar un cap d’Estat llatinoame­ricà de pes, l’ultradretà brasiler Jair Bolsonaro. També els presidents d’Haití i la República Dominicana i diversos ministres d’Exteriors de la regió. Davant la revolta ciutadana que viu el seu país, el president colombià, el conservado­r Iván Duque, va suspendre el viatge a última hora.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain