La Vanguardia (Català-1ª edició)

Falta marihuana a Nova York

La legalitzac­ió del cànnabis dispara la demanda quan encara no existeix gran capacitat de cultiu

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Les cigarretes de l’alegria encaren bons i pròspers temps a Nova York. Tot i això, es constata una amenaça: escasseja el proveïment de marihuana una vegada que l’aprovació del seu ús recreatiu ja ha entrat parcialmen­t en vigor.

Entengui’s, l’aroma dels porros de marihuana s’ha convertit en un perfum més que estès pels carrers de la Gran Poma, és igual que sigui barri ric o barri pobre.

Hi ha una circumstàn­cia que conté la contradicc­ió d’aquesta època. Les autoritats sanitàries dels Estats Units van llançar una guerra, prohibició inclosa, contra els cigarrets mentolats. Asseguren que són un banderí de l’addicció al tabaquisme per als afroameric­ans.

Aquesta mesura es va adoptar gairebé en paral·lel al fet que Nova York, el març passat, es convertís en el dissetè estat (més la capital, Washington) on el consum d’“herba” té legalitat.

Part de la llei, que se suposa que generarà al seu dia 350 milions anuals en impostos i crearà fins a 60.000 ocupacions laborals, va entrar en vigor al firmarla el governador Andrew Cuomo. Aquesta regulació també elimina els antecedent­s penals per possessió i consum, terreny en què les minories van patir un fort càstig durant dècades.

Els novaiorque­sos, a partir de 21 anys, poden fumar cànnabis en públic, als mateixos llocs establerts per al tabac, en general a les voreres, excepte mentolats, que són el pitjor del pitjor. No es permet ni en llocs de treball, ni en escoles o als cotxes. Tampoc en platges o parcs, encara que, no pas poques vegades, se surt de Central Park flipant en colors, com se sol dir.

El cas és que cada individu té la capacitat de disposar d’un màxim de 85 grams, o 24 grams en productes concentrat­s, com olis. Vista l’esplendoro­sa perspectiv­a econòmica, les empreses del cànnabis s’afanyen a dotar-se de produccion­s per atendre

 ?? ANGELA WEISS / AFP ??
ANGELA WEISS / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain