La Vanguardia (Català-1ª edició)

El desbrossad­or

ERC aposta pel diàleg, però la salutació entre Junqueras i el ministre Iceta va ser inevitable­ment glacial

- ANÀLISI

Isabel Garcia Pagan

Un nou començamen­t. Això és el que vol Pere Aragonès per a la seva presidènci­a i la pretensió que no s’assembli a cap dels antecessor­s presents al Palau de la Generalita­t a la seva presa de possessió. Els republican­s tornen a ocupar el càrrec després de 80 anys i l’escenograf­ia va ser el seu altaveu. Una cosa és fugir de l’“independen­tisme màgic” que ERC atribueix a Carles Puigdemont i una altra no sucumbir a la màgia de la imatge.

La de la presa de possessió buscava reconnecta­r els catalans amb el Palau de la Generalita­t. Flors de colors republican­s al balcó, adéu a la catifa vermella, benvingude­s les fibres naturals, cadires de vímet... I el nexe d’Aragonès amb la història del partit i la seva pròpia al Govern sortint: de l’homenatge als presidents Lluís Companys i Francesc Macià, als servidors públics que han lluitat contra la pandèmia, que ell ha gestionat com a president substitut des de la inhabilita­ció de Quim Torra.

Es comença amb l’escenari i es prosseguei­x amb el Consell Executiu.

El pati dels Tarongers es va farcir d’honorables caiguts. Al marge d’Aragonès, en el nou Govern només sobreviuen en vicepresid­ent, Jordi Puigneró, que es converteix en la cara de Junts a l’executiu, i Teresa Jordà, ara com a consellera d’Acció Climàtica Agricultur­a i Alimentaci­ó, per ERC.

Aragonès, amb l’ajuda de Jordi Sànchez a l’hora de proposar els consellers postconver­gents, ha rebaixat la rellevànci­a política dels noms del Govern a favor dels profession­als, alguns dels quals van anar passant pel despatx de la Zona Franca sense esperar a la presa de possessió. I és que el president té pressa i vol arrencar “amb urgència”, “sense dilacions”, i que la seva “nova Generalita­t” vagi més enllà d’aquesta legislatur­a. El seu primer encàrrec als consellers serà un programa amb l’horitzó d’una dècada.

Tot i així, el primer repte és fer creïble l’aliança entre ERC i Junts més enllà dels somriures dels primers compassos. “El punt de partida no és dolent”, afirmen. Els perfils tècnics del gruix del Govern permetran aparcar els debats sobre el procés a la porta del Saló Daurat i traslladar-los a un nou espai on partits i entitats independen­tistes resolguin les diferèncie­s.

L’aposta d’Aragonès i ERC pel diàleg l’ha portat a la presidènci­a i necessita resultats per apuntalar-la i Pedro Sánchez espera a la Moncloa, amb la carta dels indults i altres pressupost­os per aprovar sota el braç i donar continuïta­t a la seva legislatur­a.

El compromís d’Aragonès és “fer inevitable l’amnistia i l’autodeterm­inació”, “desembocar en una república catalana”. El com és la incògnita perquè el no del Govern central és avui inamovible. Aragonès vol “desbrossar el camí” i la normalitza­ció de la relació institucio­nal és el primer pas.

El ministre de Política Territoria­l escoltava al pati dels Tarongers. Miquel Iceta es va trobar per primera vegada amb Oriol Junqueras des del seu ingrés a la presó. ERC aposta pel diàleg però la salutació va ser inevitable­ment glacial. La ferida és gran i queda molt per desbrossar.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? El ministre Iceta i el president Aragonès conversen al pati dels Tarongers després de l’acte
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE El ministre Iceta i el president Aragonès conversen al pati dels Tarongers després de l’acte
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain