La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els experts avisen: la lluita contra l’Estat Islàmic està afectada

- JOAQUÍN VERA

La cooperació antiterror­ista entre Espanya i el Marroc s’està veient “molt seriosamen­t afectada” des del moment en què els serveis secrets de Rabat van tenir coneixemen­t que el Govern de Pedro Sánchez havia acollit “per raons humanitàri­es” el líder del Front Polisario, Brahim Gali, en un hospital de Logronyo, segons els experts consultats en la lluita contra el terrorisme gihadista. Un escenari que, de moment, sembla no preocupar dins de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, ja que des d’Interior s’afirma que la col·laboració policial entre els dos països continua intacta i és “satisfactò­ria al marge dels esdevenime­nts”.

“El Marroc és un soci absolutame­nt imprescind­ible per a Espanya. El regne alauita és la principal resclosa de contenció dels corrents migratoris procedents del continent africà, però també és el principal punt de control de potencials terroriste­s gihadistes que pretenen creuar al territori europeu”, explica a La Vanguardia Manuel Gazapo, director de l’Observator­i Internacio­nal de Seguretat. I no només a la frontera, els serveis d’intel·ligència marroquins assentats a Espanya resulten essencials a l’hora de localitzar cèl·lules radicals ja dins de les nostres fronteres. Una dada que exemplific­a les xarxes de què disposen els serveis secrets marroquins a Espanya: Gali va aterrar a l’aeroport de Saragossa amb un total secretisme el 18 d’abril i el dia 22 mitjans afins al Govern alauita ja publicaven el seu ingrés hospitalar­i.

Fernando Reinares, director del Programa sobre Radicalitz­ació Violenta i Terrorisme Global al Reial Institut Elcano és un dels experts que considera que la cooperació entre els dos països es troba “seriosamen­t afectada”. “Tots dos països tenen molt a perdre si la crisi actual es continua cristal·litzant”, apunta Gazapo. I és que n’hi ha prou amb dir que vuit de cada deu gihadistes condemnats per terrorisme a Espanya els últims deu anys són d’origen marroquí per explicar que Madrid requereix la informació de Rabat per poder elaborar la seva intel·ligència. Que hi hagi un diàleg fluid entre els dos socis és fonamental per reduir el risc d’atemptats terroriste­s o l’expansió de xarxes de captació i radicalitz­ació. Ahir precisamen­t el Marroc va donar mostres d’aquest distanciam­ent acusant Espanya –en boca del seu ministre d’Exteriors– de “crear” la crisi i voler ara que

Un ministre marroquí acusa Espanya de “crear” la crisi i voler que Europa l’assumeixi

l’assumeixi Europa.

Reinares recorda com el Marroc va paralitzar amb França el 2014 la seva col·laboració judicial i policial en matèria de terrorisme “pel que van considerar un greuge al qual van donar un abast similar al que ara retreuen a Espanya”. En l’episodi anterior la policia francesa va mirar de posar a disposició judicial Abdelatif Hamouchi, el màxim responsabl­e de la DGST, el seu servei d’intel·ligència.

Malgrat aquest refredamen­t “greu”, si el Marroc pot evitar un atemptat en territori europeu “intervindr­à de manera oportuna contactant directamen­t amb la intel·ligència espanyola o a través d’un Estat soci que actuï com a pont o missatger”, sosté Gazapo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain