La Vanguardia (Català-1ª edició)

A Simón no li fa gràcia obrir ja Espanya al turisme estranger

Ell preferia retardar-ho 20 dies, quan hi haurà més vacunats

- CELESTE LÓPEZ

Les paraules, plenes d’eufòria, del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciant l’obertura d’Espanya als britànics des d’ahir –i a partir del 7 de juny als turistes procedents d’altres països (sempre persones vacunades)– no han acabat d’agradar els experts sanitaris. Perquè el risc continua sent-hi, especialme­nt per als més joves de 50 anys, amb escassa cobertura de vacunes. “M’estimaria més que es fessin crides que ‘Espanya està oberta al turisme’ d’aquí 20 dies, no pas ara. Però els experts sanitaris no som l’única veu que escolta el Govern espanyol a hores d’ara”.

Així ho va explicar ahir el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón, que reconeix que malgrat que la situació epidemiolò­gica continua millorant (amb una incidència de 129 casos per 100.000 habitants) s’ha alentit el ritme decreixent. Però és un alentiment estable, que indica que la bona tendència continuarà, mentre augmenta la vacunació, especialme­nt dels majors de 60 anys. Ara, més de 16 milions de persones estan immunitzad­es amb una dosi i més de 8 milions, amb totes dues. És a dir, 24,5 milions de persones tenen un alt grau d’immunitat davant la covid.

Però dit tot això, encara queda un camí de diverses setmanes per d’augmentar el percentatg­e de població amb almenys una dosi i, mentrestan­t, caldrà mantenir les precaucion­s. Tant dels no vacunats com dels vacunats (1 de cada 10 persones pot contagiar-se i contagiar). I, amb aquestes circumstàn­cies, obrir les fronteres anunciant-ho als quatre vents no és el més adient. “M’estimaria més que es fes amb veu baixa”, va reconèixer Simón.

L’epidemiòle­g va eludir dir si l’anunci de Sánchez va comptar amb l’aval dels tècnics sanitaris. “No som l’única veu i tampoc hem de ser-ho. Durant un any i mig s’han adoptat mesures amb criteris sanitaris i ara també hi entren altres criteris, com l’econòmic”, va indicar. Tot i això, reconeix que la situació a mitjans de juny serà molt millor que no pas ara, ja que cada dia es vacuna entre un 0,5 i un 1% de la població. “D’aquí 20 dies, hauria estat millor”, va apuntar respecte a la decisió del Govern espanyol.

Pel que fa a l’organitzac­ió de la vacunació per als més joves de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZenec­a, Simón ha reconegut que aquesta farmacèuti­ca no està lliurant les dosis en els terminis acordats (ahir es van rebre una mica menys de 300.000 vacunes), per la qual cosa podria passar que no n’hi hagués prou per a aquest grup que espera la segona dosi, uns 1,7 milions de persones, si la majoria triés AZ. En aquest cas, va dir Simón, es plantejari­a vacunar amb Pfizer (ahir van arribar 1,7 milions de dosis i dilluns que ve se’n preveuen 2,3 milions) la població d’entre 60 i 69 anys que ha rebut la primera injecció d’AZ.

Simón va avançar que el Ministeri de Sanitat i les comunitats estan treballant en un document per establir mesures que redueixin els riscos associats als esdevenime­nts multitudin­aris aquest estiu, com els festivals. L’expert va recordar que amb la temporada de concerts, principalm­ent a començamen­ts de l’estiu, el seu públic objectiu, els joves, tindrà unes cobertures de vacunació que “no seran ideals”. Per tant, “caldrà mantenir durant un temps un seguit de mesures associades”.

Sanitat es planteja vacunar el grup de 60 a 69 anys amb Pfizer si molts de menys de 60 demanen AstraZenec­a

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Ahir van arribar a l’aeroport de Barajas (Madrid) tres vols des del Regne Unit
EDUARDO PARRA / EP Ahir van arribar a l’aeroport de Barajas (Madrid) tres vols des del Regne Unit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain