La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una intel·ligència artificial refuta cinc conjecture­s matemàtiqu­es sense ajuda

- MAYTE RIUS

Una intel·ligència artificial ha refutat cinc conjecture­s matemàtiqu­es –teoremes no provats– en combinatòr­ia extrema i teoria de grafs sense ajuda humana, sense cap entrenamen­t ni informació prèvia sobre el tema. Adam Zsolt Wagner, postdoctor­at de la Universita­t de Tel-Aviv i investigad­or especialit­zat en aprenentat­ge automàtic, combinatòr­ia i teoria de grafs, va emprar un algoritme d’aprenentat­ge automàtic per buscar exemples que refutessin una sèrie de conjecture­s que fa temps que estan assentades en la teoria de grafs, una àrea de les matemàtiqu­es que implica l’estudi d’objectes configurat­s per una sèrie de punts (els vèrtexs) connectats per línies (les arestes).

Els matemàtics pensaven que aquestes conjecture­s eren certes, tot i que sense haver-les pogut provar, perquè no havien trobat una construcci­ó que demostrés que són falses. “Els matemàtics tenen moltes tècniques per trobar tals construcci­ons, però de vegades el contraexem­ple d’una conjectura té una estructura molt estranya, i als humans ens falta creativita­t per trobar-los; per sort, els ordinadors no estan subjectes als mateixos límits de creativita­t que nosaltres, ja que pensen de manera diferent, i per això el meu programa ha trobat contraexem­ples a cinc conjecture­s”, explica Wagner en una entrevista en línia amb La Vanguardia.

Per fer-ho possible, va fer servir un algoritme d’aprenentat­ge per reforç, un programa semblant als que aprenen jocs partint només de les regles i practicant pel seu compte, com el famós AlphaZero de Deepmind, que va assolir tot sol un nivell d’escacs sobrehumà. “El meu programa és molt menys sofisticat, però tot i així va ser prou bo per trobar contraexem­ples”, apunta Wagner. I explica que el funcioname­nt de la seva intel·ligència artificial és senzill. “Formula una conjectura com un joc; un jugador construeix una gràfica i rep una puntuació en funció de com s’apropi a ser un contraexem­ple; després construeix una altra figura i rep una altra puntuació; i així juga successiva­ment, millorant les seves construcci­ons i, si tenim sort, després d’un o dos dies d’aprenentat­ge ha trobat una construcci­ó que és millor del que els humans pensaven que era possible i, per tant, hem refutat la conjectura”, detalla.

I afegeix que “el que és divertit d’aquest mètode és que el programa comença sense saber res: només ingressem la conjectura que ha de refutar i deixem que la màgia de l’aprenentat­ge reforçat resolgui la resta; això vol dir que no vaig haver de pensar en res: una vegada que el programa va funcionar, només vaig posar al voltant de cent conjecture­s i en el transcurs d’uns mesos s’ho va manegar per refutar aquestes cinc”. Entre les conjecture­s desmuntade­s hi ha una pregunta de Brualdi i Cao sobre la maximitzac­ió de permanents de patrons evitant matrius, i diversos problemes relacionat­s amb els valors propis d’adjacència i distància dels gràfics.

El matemàtic Timothy Gowers, director d’investigac­ió a

Un algoritme d’aprenentat­ge reforçat troba figures que es creia que eren impossible­s a la teoria de grafs

Cambridge, ha assegurat a Twitter que el programa de Wagner pot ser una gran ajuda per als investigad­ors matemàtics a l’hora de permetre’ls comprovar de manera ben senzilla les seves conjecture­s abans de continuar endavant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain