La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central revisarà el control sobre els agressors després de 6 crims masclistes

La pèrdua del domini sobre la dona després de l’estat d’alarma, causa de la violència

- CRISTINA SEN

El sistema només truca a les víctimes; és el moment de reflexiona­r sobre la necessitat de vigilar els agressors”. El Ministeri d’Igualtat condemnava ahir un nou assassinat masclista a Saragossa, on una dona de 35 anys va ser assassinad­a per la seva exparella, a qui havia denunciat. Cinc dones i un nen, víctimes mortals de la violència masclista en una setmana, acceleren la revisió obligatòri­a d’un sistema que no està donant respostes.

En aquesta línia Victoria Rosell, delegada del Govern contra la Violència de Gènere, apuntava a la cadena Ser alguna de les mesures bàsiques que el ministeri vol revisar. “Segur que podem modificar i modernitza­r els mecanismes de control sobre els agressors”, indicava. En un context en què ja s’ha assenyalat que hi ha mecanismes de control, com els braçalets, que amb prou feines s’estan utilitzant, hi ha mitjans per protegir les dones.

Rosell també va considerar que no només s’ha de posar l’accent en la denúncia, ja que per a moltes dones és una “porta molt estreta” i, per tant, no pot ser l’única. Malgrat

que és la que pot penar l’agressor, la delegada del Govern espanyol va indicar que totes les institucio­ns tenen una responsabi­litat en la protecció de les víctimes i va acusar la “part més autoritàri­a d’aquest país” de centrar-se només en la necessitat de denunciar.

La violència masclista és un greu problema estructura­l que se succeeix sense pausa. L’Associació de Dones Jutges va emetre ahir un comunicat en què denuncia el “terrorisme masclista” i sol·licita que aquests assassinat­s es deixin d’abordar als mitjans com a “successos” i se’n doni la cobertura que es va fer amb el terrorisme d’ETA, on va ser determinan­t el respecte a les víctimes i les fortes conviccion­s sobre el seu rebuig.

L’augment de casos aquesta última setmana és el reflex d’aquest problema estructura­l, a què s’afegeix el final de l’estat d’alarma. Amb la recuperaci­ó de la normalitat tornen les separacion­s i els divorcis, es va indicar des del Govern central. Els agressors perden o es pensen que perdran el control que van exercir durant l’estat d’alarma sobre les dones, i l’agressor masclista actua perquè no suporta aquest pas cap a la llibertat.

Però, com s’assenyalav­a, no s’ha de centrar l’anàlisi només en el final de l’estat d’alarma, sinó en un

“El terrorisme masclista s’ha de tractar com es va fer amb ETA”, reclamen les Dones Jutges

problema estructura­l. Teòricamen­t, les mesures legals existeixen, i la qüestió és com es desenvolup­en. La ministra Irene Montero també assenyalav­a ahir la necessitat de reforçar totes les mesures que posen el focus en els agressors. No es tracta, així, només de reforçar l’acompanyam­ent de les dones víctimes, sinó també de canviar perspectiv­es.

Així mateix, des del Govern espanyol s’apunta al paper de la ultradreta a les institucio­ns, on nega l’existència de la violència masclista. Per això, el president Pedro Sánchez va fer una crida perquè des del conjunt de la societat i en totes les institucio­ns “no es banalitzi la violència masclista”.

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Vera, Montero i Rosell divendres després de la reunió del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Vera, Montero i Rosell divendres després de la reunió del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain