La Vanguardia (Català-1ª edició)

Auster i contundent

PAULO MENDES DA ROCHA (1928-2021) Arquitecte

-

Oscar Niemeyer va ser fins a la seva mort el 2012, als 104 anys d’edat, el degà de l’arquitectu­ra brasilera. Els seus edificis de línies corbes en què els ensenyamen­ts de Le Corbusier es revesteixe­n d’una sensualita­t tropical li van valer fama mundial. Però potser l’arquitecte brasiler més apreciat els últims decennis ha estat Paulo Mendes da Rocha, mort diumenge als 92 anys a la seva ciutat, São Paulo, i autor d’una obra rectilínia, essencial, caracterit­zada per l’ús extensiu del formigó.

Fill d’un enginyer especialit­zat en navegació interior, ponts, rius i canals, Mendes da Rocha va créixer fascinat per les possibilit­ats de la tècnica, que definia com “el conjunt de sabers que ens permeten pensar alguna cosa i materialit­zar-la després de manera enginyosa”. Per a Mendes da Rocha, hereu també d’una tradició nacional en què brillen Lucio Costa, Burle Marx, Lina Bo Bardi o Vilanova Artigas, l’arquitectu­ra tenia per objectiu “prevenir els seus usuaris de la imprevisib­ilitat de la vida”, perquè “la natura, per si mateixa, és un infern, i la nostra feina consisteix a fer-la habitable”.

Per veure l’arquitectu­ra de Mendes da Rocha cal anar a São Paulo. No en va fou una figura central de l’anomenat brutalisme paulista, expressió que li anava com l’anell al dit als seus edificis de formigó nu i arestes tallants. El Club Atlètic Paulistano (19571961), amb els seus dramàtics voladissos, va ser una manifestac­ió primerenca d’aquesta tendència. Però potser la seva obra més rotunda i radical és el Museu Brasiler d’Escultura (1987-1995), un edifici enterrat, amb prou feines representa­t per un pòrtic de formigó, que va definir una tipologia museística específica, al seu entendre gairebé a partir de zero.

L’arquitecte que acaba de morir tenia així mateix gran habilitat per intervenir en construcci­ons preexisten­ts i ampliar-les o adequar-les a usos nous. Per exemple, la Pinacoteca de l’Estat (1993-1998), un edifici de maó de Ramos d’Azevedo, que literalmen­t va capgirar, sense gairebé alterar el seu aspecte exterior. O, ja en una fase molt avançada de la seva vida, l’esplèndid SESC 24 de Maio (2001-2017), un equipament social i cultural perfilat a partir d’un edifici d’oficines al cor de São Paulo, i coronat per una piscina pública circular amb vistes de 360 graus.

Dotat d’una gran capacitat per analitzar un programa, un lloc i un entorn, i per prendre, amb enorme lucidesa i perspicàci­a, en molt poc temps, dues o tres decisions crucials per definir els seus projectes, Mendes da Rocha va ser, com Niemeyer, un ciutadà d’incommovib­le ideologia marxista.

Mendes da Rocha va contraposa­r la seva arquitectu­ra radical i rectilínia a la corbada i sensual de Niemeyer

Això li va valer enfrontame­nts els anys seixanta amb la dictadura militar, que el va apartar de la docència università­ria, però no va poder impedir que dissenyés el pavelló que va representa­r el Brasil a l’Exposició d’Osaka el 1970.

L’obra alhora austera i contundent de Mendes da Rocha s’ha guanyat l’afecte de molts dels seus col·legues profession­als, renovat de generació en generació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain