La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estampes del planisme (IV)

- Josep Maria Ruiz Simon

La planificac­ió a la francesa, que es caracterit­zava per estimular el sector privat per orientar-lo cap a objectius considerat­s estratègic­s, va arribar per primer cop a Espanya amb els plans de desenvolup­ament. Com van escriure Fabià Estapé i Mercè Amado a Realidad y propaganda de la planificac­ión indicativa en España, aquells a qui Franco va concedir la patent d’explotació política d’aquesta idea van oferir des del principi una “visió irreal” del que se’n podia esperar i “es va formar una espècie d’aurèola gairebé mística al voltant dels plans” que mostrava aquesta tècnica com la solució de tots els problemes que patia l’economia espanyola. La bibliograf­ia sol recórrer al concepte panacea per referir-se a aquest efecte òptic. López Rodó i el seu equip de tecnòcrate­s van vendre els plans de desenvolup­ament com un remei universal que guaria tota mena de mals, com una solució que havia de servir per resoldre gairebé tots els problemes de l’economia espanyola. I l’èxit d’aquesta operació mercantil els va permetre maximitzar el seu poder i augmentar la seva capacitat de control de l’Administra­ció de l’Estat.

L’experiènci­a del desenvolup­isme espanyol permet treure algunes lliçons. Una de les menys ateses té a veure amb el fet que el pas a l’economia dirigida estratègic­ament requeria el recurs a tècnics en matèries que l’especialit­zació dels quadres que fins aleshores havien ocupat la sala de màquines que l’Estat no subministr­ava. A El poder de los empresario­s. Política y economia en la España contemporà­nia (1875-2010), Mercedes Cabrera i Fernando del Rey relacionen aquesta exigència amb l’arribada massiva d’homes vinculats

Per Ciceró, la història és mestra de la vida; però hi ha qui pren com a exemples per emular el que altres veuen com a errors que cal defugir

a l’Opus Dei als centres de decisió del poder. I també plantegen amb ironia l’interrogan­t de si el grup que aleshores va desembarca­r en aquests centres va constituir “un grup de pressió polític, un grup de pressió econòmic, les dues coses a l’hora o ni l’una ni l’altra”.

El problema a què al·ludeix aquesta pregunta presentava a Espanya una coloració pròpia pel perfil religiós d’alguns personatge­s involucrat­s en aquest procés de renovació de les elits i pel tracte polític preferenci­al de què es beneficiav­a una minoria d’empresaris afeccionad­a al joc del “do ut des”. Però el problema també existia en altres països, com a la mateixa França, on la planificac­ió indicativa també va afavorir la formació d’una elit que dirigia indistinta­ment tant les grans empreses com els afers de l’Estat i que tendia a exercir aquest segon paper actuant com el catalitzad­or dels grans interessos econòmics en el si de l’Administra­ció.

Ciceró deia que la història era mestra de la vida. Però, entre els que l’escolten, n’hi ha que prenen com a exemples per emular el que altres veuen com a errors que cal defugir. Ara que, per obra i gràcia dels fons europeus i l’agenda verda, la planificac­ió indicativa es torna a oferir com una panacea, toca recordar que la idoneïtat dels instrument­s no garanteix el seu bon ús en relació als fins declarats ni evita la seva utilitzaci­ó subreptíci­a per a altres objectius.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain