La Vanguardia (Català-1ª edició)

Muralisme i ‘agitprop’

Les protestes s’estan convertint en lloc de creació per a joves artistes

- A. ROBINSON

Les protestes no només s’han convertit en escenes de música i ball, sinó també en una tela per a milers de joves artistes. El resultat és un art agitprop –murals, pòsters, grafitis– que poc ha d’envejar a les creacions del maig del 68 a París o a Santiago de Xile els anys 1970-1973 .

“Tots els meus exestudian­ts són a les protestes”, va dir Carlos Quintero, professor de belles arts de la Universita­t de Cauca a Cali. “No hi ha escenaris per a l’art aquí a Cali , no hi ha espai ; no hi ha galeries; de manera que els artistes estan fent servir les protestes per visibilitz­ar-se” .

El muralisme ha florit en la nova fase de manifestac­ions i grafiters igual com a Xile, on l’art muralista va crear un teló de fons per a les protestes del 2019 i es va fer ressò del muralisme pop de Roberto Matta els anys d’Allende.

En la primera fase de la protesta colombiana –a finals del 2019–, un dels desencaden­ants va ser la destrucció parcial d’un mural a Bogotà

titulat ¿Quién dio la orden?, amb tretze retrats en blanc i negre d’alts militars, amb referència a l’assassinat per l’exèrcit de més de 6.000 joves residents de barris populars, els anomenats “falsos positius”, un crim atroç comès sota la presidènci­a d’Uribe. Aquest mural va ser destrossat una altra vegada al març abans de l’inici d’aquesta fase de les protestes.

El Govern de Bogotà ha intentat bastir ponts a les protestes. Fa dues setmanes el president Iván Duque va convidar els manifestan­ts a una trobada en un lloc simbòlic: el nou museu Fragmentos, homenatge al procés de pau al centre a Bogotà, el terra del qual està fet de l’acer fos de 8.000 armes entregades per la guerrilla.

Però igual que la invitació a la cantant Adriana Lucia, el tret presidenci­al va sortir per la culata. Doris Salcedo, la cèlebre escultora, autora de Fragmentos, va arremetre contra el president en una entrevista a la revista novaiorque­sa Hyperaller­gic en què acusava Duque de fer servir “abusivamen­t” la seva obra.

 ?? LUIS ROBAYO / AFP LUIS ROBAYO / AFP ?? Una cara pintada amb una bandera colombiana ensangonad­a
LUIS ROBAYO / AFP LUIS ROBAYO / AFP Una cara pintada amb una bandera colombiana ensangonad­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain