La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les òperes primes brillen en un festival de Màlaga que optarà per la prudència

19 títols, 11 d’espanyols i 8 d’iberoameri­cans, competiran per les Bisnagues d’Or

- ASTRID MESEGUER

El millor del cinema en espanyol torna a un Festival de Màlaga més llarg que de costum –del 3 al 13 de juny– que acollirà una programaci­ó extensa amb totes les mesures sanitàries on es projectara­n 23 títols a la secció oficial. I un total de 19, 11 d’espanyols i 8 de llatinoame­ricans, competiran per les Bisnagues d’Or. Després de l’edició “singular” d’estiu de l’any passat, “la situació sanitària ha millorat molt, però no ens permet tornar al model tradiciona­l”, va dir ahir el director del certamen, Juan Antonio Vigar, a la presentaci­ó dels continguts de la 24a edició.

Així, l’organitzac­ió torna a optar per la “prudència”, i suprimirà les activitats que fomenten les aglomeraci­ons, com la catifa vermella a l’accés al teatre Cervantes. És per això que “prioritzar­à l’exhibició cinematogr­àfica sobre l’esdevenime­nt social”, un plantejame­nt que ja va contribuir al “gran èxit de l’edició anterior, que es va convertir en la més seguida en premsa de la història del festival” i que “vam convertir en un banc de bones pràctiques per a altres festivals que ens van succeir”. L’objectiu d’aquesta nova edició és ser “un festival amable, com sempre, i segur”,

Judith Colell, Óscar Aibar, Secun de la Rosa, Carol Rodríguez Colás i Júlia de Paz, catalans a concurs

va afegir Vigar. I va avançar que, de cara al 2022, ja es treballa perquè el certamen torni a les dates habituals de març i sigui una “edició de celebració de la tornada a la normalitat, que la societat respira, la pandèmia ha passat” i que el festival arriba a les 25 edicions “amb un posicionam­ent envejable des de tots els punts de vista”. Dins de la secció oficial hi ha una aposta clara per les òperes primes.“El descobrime­nt de nous talents és una senya d’identitat del festival”, va afirmar Vigar.

La cinta inaugural n’és un bon exemple: El cover, una comèdia romàntica musical dirigida per l’actor català Secun de la Rosa amb Àlex Monner, Juan Diego i Carmen Machi en el repartimen­t. També s’hi podran veure els debuts de les barcelonin­es Carol Rodríguez Colás (Chavalas) i Júlia de Paz Solvas (Ama); Ezekiel Montes (Hombre muerto no sabe vivir);

Martín Cuervo (Con quién viajas); Macarena Astorga (La casa del caracol); Ainhoa Rodríguez (Destello bravío), i Claudia Pinto (Las consecuenc­ias).

La presència catalana es completa amb Judith Colell, directora del drama 15 horas, una coproducci­ó entre Espanya i la República Dominicana, i Óscar Aibar, realitzado­r del thriller El sustituto, amb Ricardo Gómez i Vicky Luengo. El veterà cineasta mallorquí Agustí Villaronga competirà amb El ventre del mar, inspirada en un text de l’italià Alessandro Baricco i basada en fets reals. El mexicà Carlos Cuarón defensarà a Màlaga el seu últim treball, Amalgama, protagonit­zat per quatre dentistes que es troben en un congrés a la Riviera Maya. I Dani de la Torre porta un grup d’amics íntims a l’estiu del 1985 a Live is life.

Fora de concurs s’exhibiran Sevillanas de Brooklyn; Historias lamentable­s, de Javier Fesser (prevista en principi per a l’edició del 2020); Operación Camarón , de Carlos Therón, i García y García, comèdia d’Ana Murugarren amb José Mota i Pepe Viyuela encarregad­a de posar punt final a l’esdevenime­nt. Dins de la secció indie Zonazine figuren vuit pel·lícules a concurs –quatre d’espanyoles– que “no deixaran ningú indiferent”, segons Vigar. Una altra de les obres que s’estrenaran a Màlaga és All the souls, un documental de Roberto Lozano sobre l’esclavitud sexual i el tràfic d’òrgans de què va ser director de fotografia el reporter Roberto Fraile, assassinat l’abril passat a Burkina Faso.

 ?? FILMAX ?? L’actriu Tamara Casellas protagonit­za Ama, de Júlia de Paz
FILMAX L’actriu Tamara Casellas protagonit­za Ama, de Júlia de Paz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain