La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diferents maneres d’anar-se’n

La professora Pepa Aguar relata la història de l’àvia i la mare a ‘El que em queda de tu’

- MAGÍ CAMPS

Pepa Aguar va néixer a València el 1964, va créixer a Benetússer, se’n va anar a estudiar a Barcelona i avui és professora d’habilitats comunicati­ves i coordinado­ra d’un màster a la UAB. Ara debuta en la novel·la amb El que em queda de tu (Edicions 62), premi Joanot Martorell, en què dibuixa un retrat vívid de l’àvia materna, de la mare i d’ella mateixa, des dels temps de la guerra fins a l’arribada de la malaltia que fa que la seva mare recordi cada vegada menys.

La Teresa és l’àvia al paper i a la realitat, la Fineta és la mare, “i al final en una novel·la tot és veritat i és mentida”. L’àvia va morir quan Aguar tenia nou anys i, a partir dels seus records i dels testimonis de les filles, va reconstrui­r la història “d’una dona que era molt sàvia, que no havia tingut la possibilit­at d’estudiar, però que era avançada al seu temps; la gent li explicava les seves coses perquè sabia escoltar, donava bons consells i era una persona discreta i lluitadora”.

Aguar va voler conjugar la història de l’àvia amb la malaltia de la seva mare: “Va perdre la memòria en sis mesos i és quan la vaig perdre; no s’havia mort, però va desaparèix­er. Va ser un procés devastador”. La mare apareix en aquest moment final, però també en els moments vitals de joventut: “No volia que ma mare fes pena”.

El llibre combina diferents maneres d’anar-se’n, com la de la mare que entra en la demència, la de l’amiga que morirà abans d’hora o la de la narradora, que se’n va del poble de València als 18 anys per anar a estudiar a Barcelona, on inicia una nova vida i ja no tornarà. La història que narra Pepa Aguar és un cant a la vida. “La vida continua, amb el llegat magnífic que aquestes persones t’han deixat”, conclou.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Pepa Aguar, professora de la UAB, debuta en la novel·la
XAVIER CERVERA Pepa Aguar, professora de la UAB, debuta en la novel·la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain