La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seat recupera la producció per fabricar mig milió de cotxes enguany

La firma posa fi a l’ERTO a Martorell activat per la falta de semiconduc­tors

- EDUARDO MAGALLÓN

Seat recuperarà en els propers dies el ritme de producció a la seva planta de Martorell després de l’aturada temporal parcial per la falta de xips amb l’objectiu de tancar l’any amb la xifra de mig milió de cotxes acoblats, segons fonts sindicals. La setmana que ve està previst que es recuperin tres torns a la línia 2, on s’acoblen el Cupra Formentor i el Seat León. Aquest nivell de producció esperada de Seat de 500.000 cotxes anuals només s’ha assolit dues vegades abans en la història: l’any 2000 i el 2009.

Ahir van abandonar l’ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació) els últims treballado­rs (uns 60 empleats) que estaven a l’atur eventual des del gener. L’expedient el va posar en marxa Seat –presidida per Wayne Griffiths– el mes de gener davant l’escassetat de semiconduc­tors, en línia amb la resta de fabricants de cotxes mundials. No s’ha parat la fàbrica cap dia per problemes de desproveïm­ent i s’ha anat operant en funció dels components que es rebien.

Ara per ara els empleats d’empreses de treball temporal (ETT) que van deixar la fàbrica quan es va posar en marxa l’ERTO no tornaran. Fonts sindicals van dir que està previst que s’incorporin un miler de treballado­rs a l’ETT el mes d’agost per cobrir les vacances.

Encara que l’ERTO era per al 100% de la plantilla de producció, la direcció el va dissenyar perquè afectés un màxim de 400 treballado­rs, encara que al final en el moment en què hi va haver més empleats afectats van ser una mica més de 200. Els empleats en ERTO van ser voluntaris i entre l’atur i el complement que paga l’empresa van percebre al voltant del 90% del sou.

A partir de la setmana vinent, a Martorell es produiran 2.260 cotxes al dia, un 6% més dels que estaven acoblant actualment. Amb aquest augment de la producció, la fàbrica se situa en el mateix nivell que tenia just abans que comencés la pandèmia l’any passat.

La companyia pretén també accelerar la producció en el segon semestre de l’any amb mesures com la feina en dissabtes al juny i l’obertura de la fàbrica a l’agost perquè sigui operativa la línia 2.

El fet que s’hagi aixecat l’ERTO no significa que s’hagi solucionat el problema amb el subministr­ament dels semiconduc­tors, un component clau dels xips integrats als circuits electrònic­s de determinat­s vehicles. Altres grans fàbriques de cotxes també han posat en marxa mesures de regulació laboral.

Seat va registrar en el primer trimestre unes pèrdues operatives de 36 milions d’euros, un 25% menys que en el mateix període de l’any anterior. Un resultat negatiu que la companyia va atribuir a les conseqüènc­ies de la pandèmia i precisamen­t a l’escassetat global de semiconduc­tors.

MARTORELL La fàbrica no ha parat durant el període de l’expedient temporal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain