La Vanguardia (Català-1ª edició)

El G-7 estudia una taxa mínima de societats del 15%

- REDACCIÓ

Els països més industrial­itzats del G-7 (Alemanya, el Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit) estarien a prop d’arribar a un acord per imposar una taxa mínima global del 15% en l’impost de societats. Aquest divendres podria prendre’s la decisió definitiva per a la seva adopció a una escala més àmplia, al si de l’OCDE, aquest estiu. Així ho va avançar ahir el rotatiu Financial Times.

Inicialmen­t els EUA treballave­n en un tipus impositiu del 21%, que és el que té actualment. Joe Biden en la seva campanya electoral va proposar d’apujar-lo al 28%.

Però els grans països europeus eren partidaris d’un percentatg­e més baix, tenint en compte que Irlanda aplica un 12% i que el president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, també és irlandès. De fet, abans que Biden arribés a la Casa Blanca, les negociacio­ns a l’OCDE se centraven en un mínim del 12,5%. El 15% seria, per tant, fruit d’un compromís.

La idea d’un impost mínim és evitar que les empreses traslladin els seus beneficis a països de nul·la o baixa tributació mitjançant enginyeria fiscal. I també posar fi al descens d’aquesta figura tributària, que ha passat al món del 32% el 2000 al 23% el 2018.

Segons l’Agència Tributària, el tipus efectiu pagat a Espanya sobre beneficis es va situar el 2020 en el 8,3% –el 19,4% sobre la base imposable–, davant la taxa legal del 25%.

 ?? XAVIER CERVERA ?? El vicepresid­ent executiu comercial de Seat, Carsten Isensee, i el president, Wayne Griffiths
XAVIER CERVERA El vicepresid­ent executiu comercial de Seat, Carsten Isensee, i el president, Wayne Griffiths

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain