La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iberdrola i Cummins obren una planta d’hidrogen

Inversió conjunta de 50 milions en una fàbrica a Guadalajar­a

- REDACCIÓ

Iberdrola i la nord-americana Cummins han segellat un acord per construir una de les plantes d’electrolit­zadors més grans per a la producció d’hidrogen verd al món. La factoria s’instal·larà a la província de Guadalajar­a i comptarà amb una inversió de 50 milions d’euros. Està previst que sigui operativa al llarg del 2023 i que doni feina a unes 350 persones.

“Aquesta iniciativa accelerarà la producció d’hidrogen verd a Espanya i crearà una nova indústria, la de la fabricació de sistemes electrolit­zadors, amb un alt potencial de creixement”, va dir ahir el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, durant la presentaci­ó del projecte a Toledo. L’acte va comptar amb la presència del president del Govern central, Pedro Sánchez; el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera; la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; i els presidents de Cummins, Tom Linebarger, i d’Iberdrola.

Per Sánchez, la iniciativa suposa començar a situar Espanya en “les millors condicions per ser el pol industrial de l’hidrogen verd a Europa”. La factoria allotjarà l’acoblament i les proves de sistemes per a una producció de 500 MW/any, amb l’objectiu d’incrementa­r la seva capacitat a més d’1 GW/any. En una primera fase la planta tindrà 22.000 m2 i augmentarà la superfície i la plantilla així que augmenti la producció. Cummins està incrementa­nt les seves capacitats per proporcion­ar tecnologie­s d’hidrogen verd a escala. La companyia ha instal·lat més de 600 electrolit­zadors en 100 països de tot el món. Segons Linebarger, l’aliança de Cummins amb Ibredrola els posiciona “estratègic­ament per ser un líder europeu en la producció d’hidrogen verd”. “Aquest acord és només el començamen­t de la nostra expansió a nous mercats”, va dir el president de l’empresa nordameric­ana.

Aquesta inversió a Guadalajar­a es produeix després de la decisió d’Iberdrola i Cummins d’associar-se en projectes de producció d’hidrogen a gran escala a Espanya i Portugal. A part de la planta de Castella-la Manxa, les dues empreses col·laboren en el projecte d’hidrogen a Palos de la Frontera (Huelva), de 230 MW, que Iberdrola ha projectat per al fabricant de fertilitza­nts Fertiberia, en l’àmbit de l’electròlis­i. Cummins proporcion­arà els electrolit­zadors per a aquesta iniciativa. “Amb l’experiènci­a adquirida en aquest projecte, Iberdrola i Cummins col·laboraran conjuntame­nt en el disseny de solucions per a grans projectes d’electròlis­i”, van assenyalar ahir les companyies. A més, treballen ja en el projecte d’una hidrogener­a –estació subministr­adora d’hidrogen verd– a Barcelona i preveuen “oportunita­ts de col·laboració més ambicioses en el futur”.

Iberdrola ha presentat 53 projectes relacionat­s amb l’hidrogen verd al programa Next Generation EU, que activarien inversions de 2.500 milions d’euros per aconseguir una producció anual de 60.000 tn.

Les dues companyies treballen en el projecte d’una hidrogener­a a Barcelona

 ?? ISMAEL HERRERO / EFE ?? El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán
ISMAEL HERRERO / EFE El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain