La Vanguardia (Català-1ª edició)

En mans dels GAFA

- Jordi Juan Director

La notícia que Amazon ha adquirit els famosos estudis històrics i tot el catàleg de la mítica productora Metro-Goldwyn-Mayer per 6.390 milions d’euros ja no ens sorprèn. El poder que estan adquirint les quatre grans societats que estan unides sota l’acrònim de les seves inicials, GAFA, o sigui Google, Amazon, Facebook i Apple, és tan gran que a aquest pas les pròximes generacion­s acabaran dividint-se per sexe, nacionalit­at, edat i, possibleme­nt, per en quina de les quatre empreses treballara­n. Amazon, per exemple, no només és una firma de comerç en línia, sinó que té empreses de bases de dades, robòtica, seguretat, realitat augmentada, farmàcia, gamers i un llarg etcètera, a part del caprici del seu president Jeff Bezos de comprar The Washington Post. De fet, Amazon ja té una gran productora de continguts, Prime Video, amb què competeix amb altres plataforme­s com HBO o Netflix.

El que fa autèntic pànic d’aquestes quatre grans companyies és el coneixemen­t que tenen de tots nosaltres gràcies a les dades que atresoren dels nostres moviments, aficions o relacions. Ho saben tot i a mesura que van adquirint més empreses guanyen encara més coneixemen­t dels usuaris que després poden intercanvi­ar entre elles.

El valor de mercat que tenen els GAFA en comú supera el d’economies desenvolup­ades com Alemanya o la Gran Bretanya, i a diferència d’aquests països, aquestes superempre­ses no fan més que créixer. La Comissió Europea ha imposat multes milionàrie­s i efectua extenses investigac­ions, però la sensació que fa és que no arriba a temps. Després d’un llarg seguiment de més de dos anys, Brussel·les va arribar a la conclusió que Amazon podia fer ofertes estratègiq­ues de preu molt més competitiv­es que la competènci­a gràcies al seu sistema de dades, que li permetia conèixer el nombre de visites a les ofertes i el comportame­nt dels usuaris. Mentre les multes es discuteixe­n, els GAFA van creixent i controlen cada vegada més àmbits de la nostra societat. La dada, per exemple, és el nostre material més valuós, però ara com ara l’entreguem de franc i sense cap mena de control. I, mentrestan­t, els GAFA es van fent cada dia més grans.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain