La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lukaixenko desafia Occident i justifica la detenció de l’opositor

Minsk difon una “confessió” en vídeo de la nòvia de Protassévi­tx, empresonad­a

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Desafiador, es va mostrar ahir el president de Bielorússi­a, Aleksandr Lukaixenko, en la seva primera aparició en públic des del desviament d’un avió de Ryanair el cap de setmana passat i la detenció de l’opositor Roman Protassévi­tx i la seva nòvia, Sofia Sapega, a Minsk. En una compareixe­nça davant el seu Parlament, el mandatari bielorús va criticar els països occidental­s, que intenten, va dir, aïllar el seu règim després de la rocamboles­ca maniobra.

“Els malvats de l’interior i de l’exterior han canviat els seus mètodes d’atacar l’Estat. Han traspassat moltes línies vermelles i han travessat les fronteres del sentit comú i la moral humana”, va assenyalar Lukaixenko als diputats. Segons ell, els de fora lliuren “no una guerra d’informació”, sinó “una guerra híbrida” contra el seu país.

A més, va menysprear les noves sancions econòmique­s de la UE i les decisions de diverses aerolínies de no sobrevolar l’espai aeri bielorús, recordant una de les catàstrofe­s d’aviació més doloroses dels últims temps. “Si no els agrada volar a través de la segura Bielorússi­a, que volin per allà on van morir 300 persones”, va asseverar, amb referència a l’avió de Malaysia Airlines abatut amb un míssil el 2014 a l’est d’Ucraïna.

Diumenge passat, les autoritats de Bielorússi­a van obligar un avió de Ryanair que volava d’Atenes (Grècia) a Vílnius (Lituània), a desviar-se de la seva ruta i, escortat per un caça Mig-29, a aterrar a Minsk al·legant haver rebut un avís de bomba. Després, la policia va detenir dos passatgers: el periodista i dissident Roman Protassévi­tx, de 26 anys, i la seva nòvia, Sofia Sapega, de 23 i nacionalit­at russa. L’autoritari president bielorús, que el 2020 va fer front a manifestac­ions massives després de les eleccions de l’agost que l’oposició considera fraudulent­es, també va justificar la detenció de l’opositor. L’exdirector del canal de Telegram Nexta, molt actiu durant les protestes de l’any passat, preveia “organitzar una matança i un motí sagnant” a Bielorússi­a, va afirmar Lukaixenko al Parlament, citat per l’agència oficial Belta. A més, el va acusar de formar part del regiment de voluntaris ucraïnesos ultranacio­nalistes Azov, que va guanyar notorietat en la guerra del Donbass contra els rebels prorussos. També el va anomenar “bastard que va matar persones al sud-est d’Ucraïna”.

Lukaixenko va dir que l’avís de bomba procedia de Suïssa, va ser comunicat als aeroports d’Atenes, Vílnius i Minsk, i “vam donar la informació als pilots”. “Hamàs o no Hamàs, això avui no importa”, va

El president sosté que l’avís de bomba venia de Suïssa i denuncia una “guerra híbrida” contra Bielorússi­a

assenyalar. Cal recordar que el seu govern va atribuir la suposada bomba a l’organitzac­ió palestina, la qual va divulgar un desmentime­nt categòric dient: “No recorrem a aquests mètodes”. “Nosaltres vam fer tot el possible per salvar les persones –va afirmar Lukaixenko–. Si l’avió hagués portat explosius i els terroriste­s haguessin tingut intenció de ferlos esclatar, difícilmen­t podríem haver ajudat. Però jo no podia permetre que l’avió caigués sobre el cap de la nostra gent. Vaig actuar legalment, defensant el meu poble”.

D’altra banda, les autoritats bielorusse­s van difondre un vídeo de Sofia Sapega en què confessa haver estat editora d’un canal de Telegram que va publicar dades personals de policies bielorusso­s, fet tipificat com a delicte. És el segon vídeo autoinculp­atori després d’un altre de Protassévi­tx, publicat dilluns. Ni l’oposició bielorussa ni els familiars dels dos detinguts no creuen que les confession­s es fessin voluntària­ment.

La líder de l’oposició bielorussa a l’exili, Svetlana Tikhanóvsk­aia, va dir a Twitter que Sapega semblava estar sota pressió psicològic­a. El també opositor Franak Viacorka apuntava a la coacció. “És culpable de ser amiga del Roman. I l’han obligat a confessar crims que ella no va cometre”, va escriure.

 ?? MAXIM GUCHEK / AP ?? El líder bielorús, Aleksandr Lukaixenko, planta un arbre el 17 d’abril, durant el Subbótnik, un dia de neteja general heretat de l’URSS
MAXIM GUCHEK / AP El líder bielorús, Aleksandr Lukaixenko, planta un arbre el 17 d’abril, durant el Subbótnik, un dia de neteja general heretat de l’URSS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain