La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Johnson va suggerir injectar-se el virus per demostrar que era inofensiu”

-

calde Amity, el poble de ficció de la pel·lícula Tauró, que manté obertes les platges malgrat la presència de l’esqual”, va afirmar Cummings davant l’audiència nacional i internacio­nal.

El primer ministre, que només feia un parell de mesos que era al poder quan va esclatar la pandèmia i la seva gran obsessió era executar la sortida del Regne Unit de la UE, no volia de cap manera tancar l’economia. Segons el devastador testimoni de Cummings, el pla A va consistir a aconseguir la immunitat de ramat (que la gran majoria de la població s’infectés perquè el virus perdés la força), i l’únic debat era si s’aconseguir­ia el setembre del 2020 o a l’hivern del 2021. Estàvem al març i el Govern només va canviar de sintonia i va procedir al confinamen­t quan les projeccion­s científiqu­es van suggerir que aviat els hospitals estarien desbordats, hi hauria un quart de milió de morts i se’ls hauria d’enterrar en fosses comunes.

Johnson, segons Cummings, va abraçar amb entusiasme el caos de la pandèmia perquè pensava que augmentari­a la seva popularita­t. El politòleg va retratar la imatge d’un Gabinet d’ineptes absolutame­nt incapaços de fer entrar en raó el seu líder i temorosos de ser acomiadats, que deien que sí a tot sense aportar cap opinió de valor. El titular d’Educació, Matt Hancock, “hauria d’haver estat cessat almenys vint vegades per mentir al país”, va afirmar davant uns diputats bocabadats que li van demanar proves de les seves acusacions. Va denunciar la influència de la nòvia del primer ministre, Carrie Symonds, “que quan va esclatar la crisi estava més interessad­a en el que publicava la premsa sobre el seu gos que sobre el virus”.

Quan el país va entrar de cap fa quinze mesos en la crisi més gran de la seva història recent, d’acord amb el “jo acuso” de Cummings, Johnson estava preocupat per la demanda d’ajuda de Trump per bombardeja­r l’Iraq i pels seus propis problemes de diners, tant que ni tan sols va participar en les primeres reunions del Comitè Cobra per analitzar l’emergència. “Era el febrer i la majoria de responsabl­es estaven esquiant als Alps”, va dir.

Les denúncies de Cummings van ser demolidore­s, però haurien tingut més credibilit­at si no hagués ignorat ell mateix les ordres de confinamen­t i, malalt de covid, no hagués viatjat en cotxe quatre-cents quilòmetre­s amb la seva família. Va llançar les granades i els míssils, va posar les bombes i va buidar els kalàixniko­vs. Johnson ha caigut a terra, però és probable que s’aixequi, com els herois de les pel·lícules. Sempre porta posada l’armilla antibales.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain