La Vanguardia (Català-1ª edició)

Baixar al-Assad ratifica el mig segle de control de Síria per la seva família

El president renovarà mandat per set anys enfront de dos rivals desconegut­s

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

La dinastia republican­a dels Assad va complir ahir amb el fatigós tràmit de ratificar-se a si mateixa a les urnes. Després de mig segle en el poder, entre el difunt Hafiz al-Assad i el seu fill Baixar, aquest últim busca un nou mandat presidenci­al de set anys que Síria no està en posició de negar-l’hi.

Als carrers de Damasc només es veuen cartells de l’actual president, encara que en teoria dos candidats més acuradamen­t selecciona­ts li disputen el poder. Es tracta d’un exvicemini­stre, Abdul·lah Sal·lum Abdul·lah, i del cap d’un petit partit “de l’oposició patriòtica”, Mahmud Ahmed Marei.

Això sí, els retrats d’aquests perfectes desconegut­s ocupaven ahir a les paperetes el mateix espai que l’omnipresen­t.

Igual com Abdul Fattah al-Sissi, Baixar al-Assad creu que la democràcia és una cosa massa seriosa per deixar-la en mans de la gent. I, com en el cas del general egipci, compta amb els seus propis suports internacio­nals per aconseguir-ho. Només un grapat de països amics, com Rússia, Bielorússi­a, Veneçuela, Sud-àfrica o l’Iran han estat convidats a enviar observador­s electorals.

No és el cas de l’ONU. Per això els ministres d’Exteriors de França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i els EUA han declarat que les eleccions sirianes no seran “ni lliures, ni justes”.

No en va, més de trenta candidatur­es van ser desqualifi­cades per una llei electoral que obliga els candidats a haver viscut ininterrom­pudament a Síria durant els últims deu anys.

Aquesta exclusió de facto de l’oposició a l’exili acompanya la negativa de Damasc a tancar les ferides de la guerra en un procés de diàleg polític patrocinat per les Nacions Unides a Ginebra. Fins i tot la seva alternativ­a a Astanà, on seuen Turquia, l’Iran i Rússia, dormisquej­a.

Els comicis d’ahir en un 70% del territori sirià van ser precedits, dijous passat, per la votació anticipada en diverses ambaixades de Síria arreu del món, inclosa la de Madrid. Tot i això, en països clau com Turquia, amb tres milions i mig de refugiats sirians, no hi va haver opció de votar, ja que entre Ankara i Damasc no hi ha relacions diplomàtiq­ues.

D’altres, com Alemanya, no van autoritzar l’ús de les legacions sirianes al seu territori per a un exercici electoral que consideren una farsa. Un judici compartit per molts refugiats sirians.

Al Líban, en canvi, sí que hi va haver cues a les urnes, a més d’incidents, en part instigats per la dreta cristiana i en part fruit de la barreja explosiva de refugiats sirians. A diferència del que passa a Turquia, on pràcticame­nt tots són sunnites i enemics acèrrims d’Al-Assad.

Cal recordar que més de mil milicians libanesos de Hizbul·lah han mort combatent en defensa del règim sirià.

El resultat de l’escrutini no se sabrà fins demà a la tarda. Però Baixar al-Assad no té qualsevol dubte sobre el resultat i ahir, desafiador, votava amb la seva dona,

Les eleccions són una farsa, segons alguns països occidental­s i Turquia, on els refugiats no voten

Asma, a Duma. Aquest va ser l’últim bastió gihadista als afores de Damasc, que l’exèrcit sirià suposadame­nt va bombardeja­r amb gas clor.

Al-Assad, de 55 anys, va prendre el poder al partit Baas i a la república siriana a la mort del seu pare, l’any 2000. Durant la seva primera dècada va alimentar una esperança d’obertura política i econòmica del seu règim policíac. No hi havia hagut mai tants turistes.

Tot i això, aquesta esperança es va anar refredant, abans de saltar pels aires amb la repressió de la primavera àrab, quan va ser segrestada pels Germans Musulmans –com a Egipte, l’única alternativ­a organitzad­a a la dictadura– abans de passar a mans cada vegada més violentes i sectàries.

Ara la crisi econòmica siriana és galopant i impedeix la reconstruc­ció, amb una inflació de postguerra empitjorad­a per les sancions occidental­s.

Síria va celebrar el juliol passat eleccions al Parlament, copat pel Baas. Ni el partit ni Al-Assad no estan disposats a perdre a les urnes el que han guanyat al camp de batalla.

 ?? YOUSSEF BADAWI / EFE ?? Una mesa electoral en plena activitat, ahir en un col·legi a Damasc
YOUSSEF BADAWI / EFE Una mesa electoral en plena activitat, ahir en un col·legi a Damasc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain