La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suïssa trenca les negociacio­ns que mantenia amb la UE

- BERNA

Suïssa ha decidit, després de mesos de desacords, trencar les negociacio­ns que mantenia per definir les seves relacions amb la Unió Europea. El país helvètic considera que posarien en risc la seva política migratòria. Brussel·les ha “lamentat” la decisió.

En roda de premsa, el president suís, Guy Parmelin, ha anunciat que la Confederac­ió ha “finalitzat” les negociacio­ns per a un acord. L’objectiu era homogeneït­zar el marc jurídic, facilitar l’entrada de Suïssa al mercat únic i crear un mecanisme per a la resolució de diferèncie­s. L’anunci arriba després d’una cimera el 23 d’abril passat a Brussel·les entre Parmelin i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Totes dues parts no van aconseguir llavors aproximaci­ons en aspectes com salaris, lliure circulació de persones i ajuts públics.

Un acord institucio­nal hauria “aportat un canvi fonamental en les relacions entre Suïssa i la Unió Europea”, però exigiria un “compromís important” de Suïssa, ha explicat el titular d’Exteriors helvètic, Ignazio Cassis en la mateixa roda de premsa.

La UE reclama des de fa més de deu anys un acord, però les negociacio­ns no van començar fins al 2014. Des de l’any 2018, Berna dubtava sobre alguns dels punts en litigi, però Brussel·les rebutjava més cessions. “Lamentem la decisió, atesos els progressos que s’han fet els últims anys per formalitza­r un marc institucio­nal”, va reaccionar la Comissió Europea en un comunicat.

El camp d’aplicació d’aquest acord marc hauria pivotat sobre cinc punts: lliure circulació de persones, transport terrestre, transport aeri, obstacles tècnics al comerç i agricultur­a.

L’acord institucio­nal era molt important per a Suïssa, ja que la UE l’exigeix com a pas previ a un acord d’accés al mercat únic. La UE és el principal soci econòmic del país alpí, on un de cada tres francs que ingressa per comerç exterior procedeixe­n de la UE.

Els suïssos temen que el text erosioni la protecció dels salaris suïssos, més elevats que a la UE per l’alt cost de la vida. Igualment, el Consell Federal suís havia demanat aclariment­s sobre aspectes com els ajuts públics i la directiva sobre lliure circulació de persones, que podria permetre als europeus accedir a les prestacion­s socials suïsses.

 ?? FABRICE COFFRINI / AFP ?? El president suís, Guy Parmelin, davant la premsa ahir a Berna
FABRICE COFFRINI / AFP El president suís, Guy Parmelin, davant la premsa ahir a Berna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain