La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fre del telefèric italià va ser desactivat expressame­nt

Tres persones han estat detingudes per una tragèdia que es podia haver evitat

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

L’accident de telefèric que diumenge passat va causar la mort de 14 persones al Piemont, al nord d’Itàlia, podia haver-se evitat. Això és el que suggereixe­n les primeres inspeccion­s que han portat a la detenció de tres persones que, segons la fiscal en cap de Verbania, Olimpia Bossi, que coordina la investigac­ió, van manipular expressame­nt el sistema de frens de seguretat per desactivar-lo perquè estava donant problemes i provocava el bloqueig continu del telefèric.

Després de diverses hores d’interrogat­ori, Bossi va ordenar l’arrest del propietari de l’empresa que gestiona el telefèric, Luigi Nerini, així com del director, Enrico Perocchio, i del cap d’operacions del telefèric, Gabriele Tadini. Tots ells estan acusats d’homicidi múltiple dolós, desastre per negligènci­a i eliminació d’eines per evitar accidents de treball.

Pel que sembla, des del 26 d’abril passat, el dia que es van reprendre les operacions al telefèric després de mesos aturat per les restriccio­ns sanitàries, els frens d’emergència havien estat desactivat­s en múltiples ocasions. Els responsabl­es no van retirar la forquilla que separa les sabates de ferro, els mecanismes que han de bloquejar el cable de suport en cas de trencament, perquè era l’única manera que el telefèric continués funcionant. Segurament no volien tenirlo tancat durant més temps.

Al llarg d’aquests dies s’havia parlat d’aquesta forquilla, ja visible en les primeres imatges de la tragèdia, però fins ara es pensava que algú l’havia desactivat per una distracció. Però és molt més greu. “Va ser instal·lada per evitar continus bloquejos i interrupci­ons del telefèric. El sistema presentava anomalies i s’hauria necessitat una intervenci­ó radical i que la instal·lació estigués tancada durant un temps”, va explicar la fiscal a la sortida de la caserna, i va assegurar que va ser una decisió “deliberada i totalment conscient”.

Els tres detinguts, per tant, coneixien des de fa setmanes que hi havia una fallada en el sistema de frens de seguretat, i l’havien desactivat diverses vegades les últimes setmanes per un problema persistent. És per aquesta raó que quan es va trencar el cable d’acer –per ara no se’n saben les causes– en l’últim tram del recorregut el sistema de frens no va funcionar i la cabina va acabar propulsada cap al bosc. El tinent coronel dels carrabiner­s Alberto Cicognani va confirmar que durant els interrogat­oris els acusats van admetre que el fre va ser desactivat voluntària­ment i que no era la primera vegada que ho feien.

Diumenge la cabina era a només cinc metres d’arribar a la seva destinació, però després de trencar-se el cable va acabar lliscant a més de 100 quilòmetre­s per hora fins que va xocar contra un pilar i es va precipitar a terra, volant més de 54 metres. Una vegada a terra, va rodar una desena de metres més fins que els arbres la van frenar.

Només hi ha un superviven­t, Eitan Biran, un nen de cinc anys d’origen israelià que continua en estat crític a l’hospital Regina Margherita de Torí. Els metges són optimistes: ahir va obrir els ulls i està començant a recuperar la consciènci­a a poc a poc. Al costat d’ell hi ha una psicòloga i la seva tia Aya, atès que els pares, el germà i els avis van morir al telefèric.

Els responsabl­es van manipular el sistema de seguretat perquè provocava bloquejos persistent­s

Mentre mig planeta té dificultat­s per accedir a les vacunes contra la covid, a Hong Kong n’hi ha de sobres. L’excolònia les ofereix de forma gratuïta a tots els seus residents més grans de 16 anys, siguin nacionals o estrangers. Es pot triar a la carta entre l’injectable xinès Sinovac Biotech o l’occidental Pfizer-BioNTech, i el procés d’inoculació dura poc més d’un quart d’hora. Però, tot i així, una gran part de la població s’estima més no vacunar-se, i els vials acumulats corren el risc d’acabar a les escombrari­es junt amb les esperances d’assolir la immunitat de ramat.

Des que la campanya de vacunació va començar a finals de febrer, tan sols 1,26 milions dels seus 7,5 milions d’habitants s’han injectat la primera dosi (un 17% del total), dels quals 907.000 també han rebut la segona (un 12,1%). Malgrat la seva àmplia disponibil­itat, hi ha hagut dies en què la reserva de cites no ha arribat a les 10.000 persones, i ni tan sols entre el personal sanitari, un dels més propensos a protegir-se atesa la seva exposició, la taxa de vacunació depassa el 30%.

Davant aquesta situació, les autoritats van advertir ahir que el primer lot de Pfizer, del qual queden més de dos milions de vials sense utilitzar, vencerà al setembre. “No es poden fer servir passada la data de caducitat”, va avançar a la ràdio pública Thomas Tsang, membre de l’equip governamen­tal que gestiona les vacunes. A parer seu, “no és just” que la població hongkongue­sa tingui un munt de dosis sense utilitzar mentre la resta del món lluita per aconseguir-ne, i va advertir que més endavant pot ser més difícil accedir-hi. “El que tenim (ara) és probableme­nt tot el que hi haurà per a la resta de l’any”, va avançar.

Diversos motius expliquen les reticèncie­s dels hongkongue­sos a l’agulla. D’una banda hi ha el seu èxit a l’hora de contenir la pandèmia. Amb menys de 12.000 casos registrats i 210 de morts, molts habitants no perceben el coronaviru­s com una amenaça seriosa ni senten la urgència per protegir-se que hi pot haver en altres països amb més incidència. De l’altra, hi ha la por de patir reno política, és una cosa per al benestar de la societat. Tot i això, el Govern no l’està gestionant bé, la seva credibilit­at i acceptació estan perjudican­t la campanya”, assegurava Annisa Lee, de la Universita­t Xinesa de Hong Kong, al diari South China Morning Post.

Per incentivar la població, l’Executiu ha relaxat les mesures de distanciam­ent social per als vacunats, permetent-los anar a bars o reunir-se en grups més grans i fins a més tard en restaurant­s; també els ha rebaixat el període de quarantena obligatòri­a per quan tornin de països de risc mitjà i baix, i ahir es va filtrar que es plantegen concedir dies lliures extra als funcionari­s que rebin les dues dosis.

Tot i això, aquests anuncis no han aconseguit ara per ara cap augment significat­iu en la demanda. Per això, ja hi ha veus que animen el Govern a oferir incentius econòmics, una cosa a què ara per ara s’ha negat. Si no ho aconseguei­xen, adverteixe­n, la normalitat trigarà a arribar i la ciutat podria perdre el seu atractiu com a centre de negocis, sobretot entre els estrangers.

 ?? MIGUEL MEDINA / AFP ?? Part del mecanisme de frens que va ser desactivat al telefèric de Stresa
MIGUEL MEDINA / AFP Part del mecanisme de frens que va ser desactivat al telefèric de Stresa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain