La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president interí i el primer ministre de Mali dimiteixen després del cop

- REDACCIÓ Bamako

El cop d’Estat dins del cop d’Estat es consolida a Mali. El president interí i el primer ministre van dimitir ahir, dos dies després que fossin arrestats per l’exèrcit.

Dilluns soldats encapçalat­s pel vicepresid­ent interí, el coronel Assimi Goita, van arrestar el president Bah Ndaw i el primer ministre Moctar Ouane i els van portar a una base militar després d’una reorganitz­ació del Gabinet en què dos oficials van perdre els seus càrrecs.

L’acció dels militars ha posat en perill la tornada de Mali a la democràcia després d’un altre cop d’Estat a l’agost i ha provocat la condemna de les potències internacio­nals. “El president i el seu primer ministre han dimitit. Les negociacio­ns estan en curs per al seu alliberame­nt i la formació d’un nou govern”, va dir Baba Cisse, un assistent de Goita, a l’agència Reuters.

Les renúncies es van produir en plena visita d’una delegació de la Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental (Cedeao), la Unió Africana i l’ONU, que pressiona per resoldre l’enfrontame­nt. Durant una reunió amb Goita dimarts, la delegació, encapçalad­a per l’expresiden­t nigerià Goodluck Jonathan, va plantejar la possibilit­at de sancions contra els oficials responsabl­es del cop, va dir un oficial militar. Aquestes sancions podrien venir també des dels països europeus, segons ha declarat el president francès Emmanuel Macron, que manté un contingent d’uns 5.000 soldats a la regió del Sahel.

Macron amenaça els militars sublevats amb sancions dels països europeus si no alliberen Ndaw i Ouane

La missió diplomàtic­a va demanar l’alliberame­nt “immediat i sense condicions” de Ndaw i Ouané, així com dels seus col·laboradors, i va convidar totes les parts a optar per l’“esperit del diàleg i de la responsabi­litat”.

Els països veïns de Mali i les potències internacio­nals temen que la crisi pugui desestabil­itzar encara més un país que grups islamistes vinculats a Al-Qaida i a l’Estat Islàmic han utilitzat com a plataforma de llançament per a atacs a tota la regió.

Dimarts Goita, que va encapçalar el cop d’Estat a l’agost contra el president Ibrahim Boubacar Keita, va dir que el president i el primer ministre havien violat la carta de transició no consultant-lo sobre el nou gabinet. Goita va prometre que les eleccions previstes per a l’any que ve se celebrarie­n al final del període de transició.

També va acusar el govern de gestionar malament la situació a Mali, inclosa una vaga la setmana passada del sindicat principal. El sindicat va dir que suspendria l’aturada en vista de la crisi política.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain