La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden encarrega a la CIA investigar a fons els orígens del coronaviru­s

El president dels EUA demana un informe en 90 dies sobre com va sorgir la covid

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Els serveis d’espionatge dels Estats Units tenen ordre d’intensific­ar les seves indagacion­s per esbrinar els orígens de la covid.

“He demanat a la comunitat d’intel·ligència que redobli els seus esforços per recollir i analitzar informació que ens permeti acostar-nos a una conclusió i que me n’informin en 90 dies”, va anunciar ahir el president Joe Biden, confirmant la conclusió provisiona­l assolida per la CIA sobre els orígens del virus. Encara que hi ha dos elements que apunten a un origen animal i un apunta cap a la possibilit­at d’un accident de laboratori, “no disposen de prou informació per concloure si l’un és més probable que l’altre”, va explicar.

Així que va prendre possessió com a president, Biden va encarregar als serveis d’intel·ligència que aclarissin com es va originar el virus. Durant la campanya electoral, Donald Trump i el Partit Republicà van acusar sense proves Pequín d’haver produït el virus en laboratori a propòsit per fer mal als seus rivals. Intenciona­litats al marge, la possibilit­at d’un origen artificial no és una simple teoria conspirado­ra.

Encara que la majoria d’experts creu que el virus per si mateix és d’origen natural, la possibilit­at que sortís d’un laboratori per accident a les instal·lacions de Wuhan és acceptada per molts de científics i especialis­tes, que reclamen un investigac­ió independen­t per determinar com va aparèixer el mortal patogen.

L’anunci augmenta la pressió sobre Pequín perquè cooperi amb la investigac­ió dels orígens d’una pandèmia que ha segat més de tres milions de vides areu del món, després que limités la feina dels inspectors de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) i reclamés que les indagacion­s s’estenguin a altres països. “Els Estats Units continuen treballant amb

Units que assenyala que tres investigad­ors del laboratori de Wuhan van emmalaltir el novembre del 2019 i van requerir assistènci­a hospitalàr­ia. Els primers casos documentat­s de covid daten de desembre d’aquell any a la mateixa ciutat xinesa.

La Casa Blanca no descarta que la falta de col·laboració impedeixi que la investigac­ió, en la qual participar­an també diversos laboratori­s i agències federals, arribi fins al fons de l’assumpte. “La falta d’accés dels inspectors dels Estats Units durant els primers mesos frenaran per sempre qualsevol investigac­ió sobre l’origen de la covid”, reconeix Biden.

 ?? KEVIN LAMARQUE / REUTERS / ARXIU ?? Joe Biden, dijous passat, quan va firmar una llei contra els crims d’odi sorgits arran de la covid
KEVIN LAMARQUE / REUTERS / ARXIU Joe Biden, dijous passat, quan va firmar una llei contra els crims d’odi sorgits arran de la covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain