La Vanguardia (Català-1ª edició)

Art urbà contra l’Església

Una artista de carrer demanda el Vaticà per haver fet servir sense permís la seva obra per a un segell

- ANNA BUJ

ECiutat del Vaticà. Correspons­al

l director de l’Oficina Filatèlica i Numismàtic­a del Vaticà, Mauro Olivieri, estava recorrent Roma amb moto quan va veure una imatge que li va cridar l’atenció. Al pont Vittorio Emanuele, un dels més importants sobre el Tíber i un dels més propers al Vaticà, va descobrir una petita representa­ció d’un Crist. Un cor al pit portava un missatge: “Just use it (simplement fes-lo servir)”. Olivieri va quedar tan impression­at amb la imatge que va fer algunes fotos amb el mòbil, i més endavant va decidir que podria ser una bona idea per il·lustrar el segell commemorat­iu de la Pasqua del 2020.

Olivieri va confessar, segons uns comentaris al portal Artslife.com, que temia que l’alta jerarquia vaticana vetés una imatge tan atrevida, ja que normalment per a aquest tipus de segells opten per obres de grans mestres que es troben als Museus Vaticans. “L’adhesió al final va ser immediata i convençuda”, va celebrar llavors.

L’acceptació dels seus companys, potser en un intent de modernitza­r els timbres papals i la imatge de l’Església, ha acabat creant problemes al Vaticà. Concretame­nt, una demanda de 130.000 euros de l’artista que va elaborar el Crist al pont Vittorio Emanuele, inspirat en una obra del pintor alemany del segle XIX Heinrich Hofmann.

Es tracta d’Alessia Babrow, una artista de carrer italo-sud-africana que va fer la seva obra el 2019 com a part del seu projecte Just use it, que ha inclòs imatges amb cors semblants sobre representa­cions de Buda, el déu hindú Ganesha i la Mare de Déu, col·locades en ponts, murs o escales de la capital italiana. “Una fotògrafa experta en art de carrer em va advertir sobre el segell. Pensava que era una broma”, recorda Babrow, de 42 anys, en declaracio­ns a La Vanguardia.

Babrow, que viu prop d’un bosc als afores de Roma, no llegeix diaris ni mira la televisió, no s’havia imaginat mai denunciant el Vaticà. “He provat de totes les maneres possibles de resoldre aquesta situació de manera amistosa. Després de no haver rebut resposta durant molt temps, m’han obligat i em sap molt de greu”, compte.

La demanda, de fet, indica que la Santa Seu no va donar mai una resposta oficial als intents de Babrow de negociar un acord quan es va adonar que s’havia utilitzat la seva obra sense el seu consentime­nt. L’artista va enviar a través dels seus advocats una carta certificad­a a l’Oficina Filatèlica i Numismátic­a, però no van rebre mai resposta per escrit. Ni tampoc, remarca, li van demanar disculpes. A més, assegura que, a través d’un intermedia­ri, li van oferir com a compensaci­ó una invitació a una audiència pública amb el papa Francesc, que va declinar amablement.

L’artista, filla de Nelson Babrow, una estrella del rugbi als anys setanta, explica que el seu projecte vol promoure “la intel·ligència i el cervell del cor”, i també “parla de totes les persones, passades i presents, que viuen amb un objectiu, que ens fan sentir orgullosos de pertànyer al gènere humà i que ens inspiren a través de la pròpia vida”. Per tant, segons ha al·legat el seu advocat en la demanda, apropiant-se de la imatge per promociona­r l’Església catòlica el Vaticà hauria “distorsion­at de forma irrevocabl­e” la intenció artística i el missatge de l’artista.

Per aquest fet la demanda reclama a la Santa Seu 36.800 euros pel dany moral, però a més demana 92.000 euros pel dany patrimonia­l. Seria una suma equivalent al que el Govern de la Ciutat del Vaticà ha recaptat amb la venda dels segells. Segons la querella, el Vaticà va imprimir 80.000 segells amb la imatge i els venia a 1,15 euros cada un. Encara la setmana passada estaven a la venda, a la vista de forma destacada al taulell de l’oficina postal.

L’oficina de premsa del Vaticà de moment no ha comentat aquest afer. La Santa Seu coneix de sobres les qüestions de propietat intel·lectual, ja que els últims anys ha estat molt activa a l’hora de defensar els drets de les seves col·leccions d’art o les col·leccions del Papa. El segell de la Pasqua d’aquest any ha estat molt més tradiciona­l: un gran quadre de dos metres que representa la Resurrecci­ó que va realitzar l’artista ucraïnès Vitali Xtanko i que es troba a l’església de San Pietro a Figline, a la Toscana.

Babrow reclama 130.000 euros pel dany moral i patrimonia­l, atès que el timbre està a la venda

 ?? ANDREW MEDICHINI / AP ??
ANDREW MEDICHINI / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain