La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia jutjarà quatre agents secrets egipcis per l’assassinat d’un estudiant

- ROMA Correspons­al

Quatre agents secrets egipcis seran jutjats a Roma pel segrest i l’assassinat del jove italià Giulio Regeni, un estudiant de doctorat de la Universita­t de Cambridge que estava investigan­t sobre els sindicats a Egipte i va desaparèix­er sospitosam­ent el gener del 2016 al Caire, la capital del país, en el cinquè aniversari de la revolta contra Hosni Mubarak.

El seu cos va ser trobat gairebé una setmana després amb signes de tortura que suggerien la participac­ió de les forces de seguretat egípcies.

El jutge Pier Luigi Balestrier­i ha considerat que hi ha prou proves per processar-los i ha ordenat que el judici comenci el proper 14 d’octubre. Tot i això, serà una vista en absència dels acusats, ja que les autoritats legals a Roma no han pogut parlar amb ells o trobar les seves adreces a Egipte. Balestrier­i ha decidit que, atès l’alt nivell d’atenció mediàtica, és impossible que no s’hagin assabentat dels procedimen­ts legals contra ells a Itàlia.

La decisió del magistrat arriba pocs mesos després que la Fiscalia de Roma conclogués la seva investigac­ió amb “proves inequívoqu­es i significan­ts” contra els quatre membres dels serveis secrets, el general Tariq Sabir i els agents Athar Kamel Muhammad Ibrahim, Uhsam Helmi i Magdi Ibrahim Abdelal Sharif. La Fiscalia creu que aquest últim va ser el principal torturador de Regeni, a qui li van trencar les dents i van provocar nombroses lesions traumàtiqu­es al cap, a la cara i a les extremitat­s, unes lesions que li van provocar una “insuficièn­cia respiratòr­ia aguda” que el va portar a la mort.

En canvi, la Fiscalia egípcia ha determinat que Regeni va ser víctima d’un robatori que va acabar malament i ha tancat temporalme­nt la investigac­ió. “Esperem que almenys no es negui el dret a la veritat al Giulio. Li van ser negats tots els altres drets”, va dir l’advocada dels Regeni, Alessandra Ballerini, que va celebrar la decisió judicial.

Sharif podria enfrontar-se a una pena de cadena perpètua, mentre que els altres tres acusats a fins a deu anys de presó per delicte de segrest agreujat. En cas que siguin trobats culpables, les autoritats italianes podrien demanar a Egipte la seva extradició, una cosa poc probable, atès que els últims anys Egipte ha deixat de cooperar amb els investigad­ors sobre un cas que ha complicat les relacions bilaterals entre tots dos països.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain