La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez defensa la mesura de gràcia i esgrimeix l’esperit de la Constituci­ó

“Hi ha un temps per al càstig i un temps per a la concòrdia”, al·lega el president

- JUAN CARLOS MERINO

“Hi ha un temps per al càstig i un temps per a la concòrdia”, va subratllar Pedro Sánchez ahir al Congrés per defensar la concessió dels indults als líders independen­tistes condemnats pel procés.

Com va fer el dia abans des de Brussel·les, el president del Govern espanyol va apel·lar als valors i l’esperit de la Constituci­ó per justificar la seva posició a favor de la mesura de gràcia, tot just unes hores abans que el Tribunal Suprem emetés el seu informe, molt negatiu.

És una posició d’alt risc que, quan la certifiqui el Consell de Ministres, tindrà un cost polític dur per al Govern central i passarà una elevada factura electoral al PSOE, però que Sánchez està disposat a assumir per mirar de reconduir el conflicte polític a Catalunya, per bé que aquesta decisió no li serà mai reconeguda, i encara menys agraïda, per l’independen­tisme català, i desencaden­arà una ofensiva desfermada de la dreta. Així ho va escenifica­r ja ahir el líder del PP, Pablo Casado, amb una dura càrrega en la sessió de control del Congrés.

“La Constituci­ó recull en el seu esperit tant el càstig com la concòrdia. Hi ha un temps per al càstig i un temps per a la concòrdia”, va al·legar Sánchez. “El Govern central prendrà la seva decisió en consciènci­a. I puc garantir que prendríem la mateixa decisió si tinguéssim 300 escons”, va assegurar, per negar que la concessió dels indults sigui el pagament a ERC per poder mantenir a la superfície el seu mandat. “El Govern espanyol prendrà una decisió a consciènci­a a favor de la convivènci­a entre tots els espanyols”, va insistir.

Sánchez va contraatac­ar Casado esgrimint, precisamen­t, la defensa de la legalitat democràtic­a i la unitat d’Espanya. Li va recordar així que l’independen­tisme va celebrar el referèndum il·legal de l’1-O i la declaració unilateral d’independèn­cia davant un govern del PP. I fins i tot va advertir que el mateix Casado, abans de les eleccions del 14-F, va admetre que va ser “un desastre” la gestió de l’1-O de Mariano Rajoy.

Casado també va recórrer a l’hemeroteca per retreure-la a Sánchez. “Els indults s’han d’acabar al nostre país, el secessioni­sme català és un moviment reaccionar­i que retalla drets i llibertats democràtiq­ues; l’acatament de la sentència de l’1-O suposa el compliment íntegre; ningú no està per sobre de la llei; els referèndum­s il·legals s’han de prohibir i han de ser delicte”, va dir el líder del PP recordant les paraules textuals de Sánchez en un passat no gaire llunyà. “Va mentir als espanyols per guanyar les eleccions, i l’endemà va pactar amb els secessioni­stes perquè el fessin president”, va dir Casado.

El líder del PP va acusar Sánchez de “trair la seva paraula” volent indultar ara els líders independen­tistes, i també d’intentar “salvar un problema personal convertint-lo en un problema d’Estat”. “Prefereix posar en risc la continuïta­t de l’Espanya constituci­onal a canvi de continuar en el poder”, li va retreure. “Complir la llei no és revenja, defensar la unitat nacional no és revenja, i donar un cop a la legalitat no és un valor constituci­onal –va assegurar

Casado acusa Sánchez de “posar en risc la continuïta­t de l’Espanya constituci­onal” per aferrar-se al poder

el líder del PP–. Vol indultar els que han atacat les lleis, han rebentat la concòrdia i han dinamitat la convivènci­a”. I va insistir que Sánchez “és president d’Espanya gràcies als que volen liquidar Espanya”. “El pagament que li demanen per haver-lo portat a la Moncloa serà la seva liquidació i l’epitafi del PSOE constituci­onal”, va pronostica­r.

Casado es va comprometr­e a recórrer els indults davant el Tribunal Suprem i, si arriba a la Moncloa, modificar la llei d’indults per als delictes de sedició i rebel·lió, i també el Codi Penal per sancionar els referèndum­s il·legals. I Sánchez el va cridar sense èxit a l’acord d’Estat i va recordar que el PSOE va fer costat a Rajoy en l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya. El president va lamentar que el 2017 va ser el PP qui “va debilitar els fonaments de l’Estat davant l’embat a la convivènci­a” de l’independen­tisme.

 ?? DANI DUCH ?? Pedro Sánchez abandonant l’hemicicle ahir després de la sessió de control al Govern central al Congrés
DANI DUCH Pedro Sánchez abandonant l’hemicicle ahir després de la sessió de control al Govern central al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain