La Vanguardia (Català-1ª edició)

Felipe González alça la veu dels crítics del PSOE amb els indults

Zapatero defensa la mesura de gràcia per abonar la política de “retrobamen­t”

- JUAN CARLOS MERINO

“En aquestes condicions, jo no faria l’indult”, va advertir ahir a la nit Felipe González en una entrevista a Antena 3. L’expresiden­t del Govern espanyol va al·legar que la Constituci­ó “no és militant”, en el sentit que “no declara enemics, malgrat que hi hagi gent que estigui en contra” de la Carta Magna del 1978. “Però no admet que ningú unilateral­ment trenqui les regles de joc”, va assegurar amb referència a les anomenades lleis de desconnexi­ó aprovades el 6 i el 7 de setembre del 2017. En aquell moment, González va rememorar que va avisar Mariano Rajoy que era “l’última oportunita­t de tallar aquesta deriva” amb l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó.

La concessió dels indults als líders independen­tistes del procés, sense haver-la acordat encara el Consell de Ministres, és un plat molt difícil de digerir per a amplis sectors del PSOE a Espanya. Fins i tot alguns líders territoria­ls més habituats a la convivènci­a amb l’independen­tisme, i que defensen la concessió d’aquesta mesura de gràcia per provar de reconduir el conflicte polític a Catalunya, assumeixen que el seu electorat tindrà dificultat­s per entendre-ho. Defensin o no els indults, tots temen el desgast per a Pedro Sánchez i l’impacte electoral d’una decisió que tindrà un cost polític molt alt per al PSOE, després d’haver-se esfondrat ja a les urnes a Madrid i dels mals resultats aconseguit­s a Galícia i Euskadi.

Com sempre passa amb el debat territoria­l, les posicions clàssiques del PSOE a Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadur­a o Aragó estan molt allunyades de les posicions més federalist­es del socialisme a Catalunya, la Comunitat Valenciana, Euskadi o les Balears.

“És evident que no ha de ser indultat qui no vol ser-ho perquè no respecta ni creu en les lleis que ho fan possible”, va advertir ahir al seu torn el president extremeny, Guillermo Fernández Vara. “I igualment és evident que els problemes que té el nostre país de construcci­ó d’un model de convivènci­a no es resoldran mentre ningú vulgui”, va lamentar. Altres presidents autonòmics combatius contra l’independen­tisme opten per guardar silenci, però no tardaran a reafirmar les seves posicions crítiques després que Felipe González obrís l’aixeta ahir a la nit. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ja va parafrasej­ar fa uns quants mesos Oriol Junqueras: “Que es fiquin els indults on els càpiguen”. La seva portaveu del Govern, Blanca Fernández, va avisar ahir que Page “parlarà clar” quan correspong­ui. “No oblidem que Espanya és una democràcia plena i que les lleis hi són per complir-se”, va advertir. També l’aragonès Javier Lambán va mostrar fa temps la seva oposició a indultar els líders independen­tistes que “són a la presó per la comissió de delictes molt greus”. “Perquè es concedeixi un indult a algú cal que se’n penedeixi, i aquests senyors no només no se n’han penedit, sinó que han dit que quan puguin ho repetiran”, va al·legar Lambán.

Davant la posició de González i aquests líders del PSOE, ahir també es va manifestar l’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero com a “partidari dels indults”. “Si el Govern creu que els indults suposen un pas important per oblidar el que va representa­r l’1-O, per enfortir el diàleg imprescind­ible amb les institucio­ns catalanes i per contribuir en una primera etapa al retrobamen­t, la decisió serà favorable”, va dir a Canal Sur.

“No ha de ser indultat qui no ho vol ser perquè no respecta les lleis que ho fan possible”, al·lega Vara

 ?? EUROPA PRESS / GETTY ?? L’expresiden­t del Govern espanyol Felipe González
EUROPA PRESS / GETTY L’expresiden­t del Govern espanyol Felipe González

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain