La Vanguardia (Català-1ª edició)

PP i Cs aplaudeixe­n el TS i es ratifiquen en el recurs

Vox amenaça l’Executiu amb mobilitzac­ions als carrers

- CARMEN DEL RIEGO

Que PP, Ciutadans i Vox estan en contra d’indultar els polítics catalans del procés ja se sabia. Per això, només es podien esperar felicitaci­ons a l’informe del Tribunal Suprem contrari a les mesures de gràcia. Però en la reacció de cadascun –tots tres es van ratificar en la presentaci­ó de recursos davant el TS si finalment es concedeixe­n–, es va poder apreciar una cursa per veure quin partit plantejava una posició més dura contra la possibilit­at que els líders independen­tistes puguin quedar en llibertat ben aviat.

Per expressar la seva condemna als indults, immediatam­ent es van fer seus els arguments de l’Alt Tribunal, a què van dedicar qualificat­ius semblants – com “demolidor” o “contundent”–, alhora que destacaven que l’informe s’ha adoptat per unanimitat. Però sobretot van elevar el to per assenyalar al Govern espanyol què ha de fer, tot i tenir la convicció, tots, que Pedro Sánchez té la decisió presa, i més després de les paraules del president a la sessió de control, que tots van interpreta­r com una predisposi­ció a la concessió dels indults.

Si Pablo Casado es va fer seu l’informe del TS, la seva portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, va mostrar el camí a Sánchez per ser “un govern digne”, que no és cap altre que “desistir del seu intent d’indultar els colpistes” perquè “només des de la impunitat i el desacatame­nt es poden concedir indults”.

En la mateixa línia, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va subratllar que “cap persona digna de ser president del Govern no pot passar per sobre d’això”, i, a parer seu, Pedro Sánchez ha “d’acatar” l’informe i renunciar a indultar els seus “socis separatist­es”. Va assegurar que “l’única utilitat que vol treure Sánchez” als indults és “mantenir-se molts anys més a la Moncloa. Sobre la possibilit­at de donar suport a alguna mesura legislativ­a del Govern

de Sánchez, Arrimadas va recordar que el seu partit no ha estat mai “soci” d’aquest Executiu i que simplement va actuar de manera “responsabl­e en plena pandèmia” del coronaviru­s.

Vox no es podia quedar en els mateixos qualificat­ius i arguments que els altres dos partits del centredret­a, i per això el seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros, va anunciar que “portarà la pressió al Govern al carrer”, perquè “això ultrapassa tots els límits”. “Mobilitzar­em la població perquè hi hagi una oposició clara i visible al carrer”, va dir el diputat de la ultradreta.

 ?? EP ?? Inés Arrimadas amb l’informe del Tribunal Suprem a les mans
EP Inés Arrimadas amb l’informe del Tribunal Suprem a les mans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain