La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pedro Sánchez aposta per ampliar la col·laboració amb la Xina

El president del Govern espanyol manté una conversa telefònica amb Xi Jinping

- JUAN CARLOS MERINO

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Xina, Xi Jinping, van mantenir ahir una conversa telefònica de mitja hora en què van abordar les relacions dels dos països i els desafiamen­ts al terreny econòmic i diplomàtic pels difícils equilibris entre els Estats Units, la Unió Europea i el gegant asiàtic.

Els dos mandataris van coincidir en la necessitat d’apostar pel multilater­alisme per fer front als desafiamen­ts globals. Una estratègia que pren especial rellevànci­a davant reptes com el canvi climàtic, raó per la qual es van mostrar d’acord a desplegar una agenda climàtica global com més ambiciosa millor, amb la reunió de Glasgow prevista per a l’octubre com a meta.

Sánchez i Xi van tractar la situació postpandèm­ica i van destacar la bona cooperació entre Espanya i la Xina, amb el mutu interès de garantir l’“accés global, equitatiu i ràpid” a les vacunes. En aquesta línia, Xi Jinping va secundar la proposta de “vacunes per a tothom” llançada per Sánchez a la cimera europea de Porto per “lluitar contra la pandèmia sense deixar ningú enrere”.

Els dos mandataris van apostar per continuar enfortint les relacions econòmique­s, culturals i comercials –la Xina és el segon proveïdor d’Espanya– entre els dos països. Sánchez, d’altra banda, va comunicar a Xi els plans de recuperaci­ó econòmica, que ofereixen oportunita­ts molt interessan­ts per a la inversió, i va expressar el desig de crear un clima de confiança per impulsar l’acord global d’inversió entre la UE i la Xina.

Espanya i la Xina treballen per aprofundir en l’Associació Estratègic­a Integral en el marc de la declaració conjunta que Sánchez i Xi van signar el 2018 durant la visita d’Estat del mandatari xinès a Espanya. Al setembre Sánchez va rebre a la Moncloa el director de l’Oficina d’Afers Exteriors del Comitè Central del Partit Comunista de la Xina i membre del Politburó, Yang Jiechi, per enfortir aquesta relació.

 ?? ANDY WONG / AP ?? El president xinès, Xi Jinping
ANDY WONG / AP El president xinès, Xi Jinping

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain