La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox força per provocar un avançament electoral a Andalusia

- ADOLFO S. RUIZ

Vox ha començat a complir les seves amenaces cap a la Junta d’Andalusia de PP i Ciutadans, amb els ulls posats a forçar un avançament electoral. La ultradreta ha tombat la reforma exprés de la llei de Salut Pública d’Andalusia, amb la qual la Junta pretenia adoptar mesures urgents per controlar el coronaviru­s a la comunitat sense haver d’estar acudint als jutges, especialme­nt en els casos de tancaments perimetral­s de localitats amb una àmplia incidència del virus.

Les reiterades declaracio­ns del president Juan Manuel Moreno Bonilla de rebutjar l’avançament electoral sempre han comptat amb l’afegitó de “llevat que perdi l’estabilita­t i no pugui governar”, una cosa en què s’ha d’aplicar seriosamen­t d’ara endavant.

Pel portaveu de Vox al Parlament autonòmic, Manuel Gavira, l’esborrany de la reforma de la llei de Salut Pública que els va fer arribar el Govern andalús no els va agradar “perquè tenia restriccio­ns de drets” (tancaments perimetral­s) i el segon esborrany “era més confús que el primer”, per la qual cosa han decidit rebutjar la reforma en primera lectura, que necessitav­a l’acord unànime de tots els grups parlamenta­ris.

El rebuig de Vox és el primer dels envits al Govern andalús, però Gavira ha avançat que n’hi haurà més, com denegar el decret llei aprovat fa poc amb ajuts econòmics a les entitats locals autònomes (ELA) i la llei urbanístic­a de la Junta.

El canvi de rumb de Vox es va fer visible arran que la Conselleri­a d’Igualtat acceptés acollir tretze menors no acompanyat­s que es trobaven a Ceuta abans dels esdevenime­nts d’El Tarajal. Tot i això, el seu portaveu parlamenta­ri assenyala que Vox vol un avançament electoral “per altres incomplime­nts i no només per l’acollida dels menes”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain