La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cares noves a Palau

Els catorze consellers del nou Govern van prendre possessió del càrrec en una cerimònia senzilla al saló Sant Jordi

- SILVIA HINOJOSA

El 26 de maig estava marcat en vermell. Sense acord entre ERC i Junts, ahir s’haurien convocat eleccions de manera automàtica. Però a les deu del matí al Palau de la Generalita­t hi havia els catorze consellers preparats per prendre possessió del càrrec. La cerimònia, conduïda pel president Pere Aragonès i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, es va celebrar al saló Sant Jordi, en presència dels membres de l’Executiu sortint i d’un nombre reduït de familiars, per la pandèmia.

L’escenograf­ia va ser senzilla, gairebé de teatre de cambra: un faristol, una senyera i la figura de sant Jordi. La taula de Prat de la Riba, que altres vegades s’havia utilitzat per prendre la promesa del càrrec als consellers amb solemnitat, ahir es va quedar al despatx del president. A terra, les rajoles lluents, sense catifes, i de fons, uns plafons blancs per delimitar l’escena, en substituci­ó de la tela negra que solia fer de paret posterior.

El primer que va prometre el càrrec va ser Jordi Puigneró, vicepresid­ent i titular de Polítiques Digitals i Territori, seguit de Laura Vilagrà (Presidènci­a). Tots dos seran llogaters de Palau, juntament amb el president. El tercer va ser Roger Torrent (Empresa i Treball), el primer conseller amb el títol de molt honorable –i no només honorable–,

Torrent serà el primer conseller amb tracte de molt honorable per haver estat president del Parlament

que va adquirir com a president del Parlament, a qui va seguir Jaume Giró (Economia i Hisenda) i la resta del Consell Executiu. El ritual va ser el mateix en tots ells, marcat per la distància sanitària que s’ha imposat per la covid. Ni tan sols hi va haver el xoc de colzes amb què es van saludar el setembre del 2020 el llavors president Quim Torra i els consellers Miquel Sàmper i Ramon Tremosa en la presa de possessió d’aquests dos. Ahir no hi va haver contacte: salutació amb la mà al costat esquerre del pit, amb una lleugera inclinació.

L’acte, que havia començat amb un poema de Maria Mercè Marçal, es va tancar amb Els segadors pel Cor Jove Nacional de Catalunya. En el discurs Aragonès va agrair als consellers que hagin acceptat “assumir responsabi­litats”, perquè “no és fàcil en un moment tan complex”.

Després de la primera reunió del nou govern, els consellers entrants i sortints van formalitza­r els traspassos als diferents departamen­ts. Exhibint el valor a què al·ludia el president, Joan Ignasi Elena, nou titular d’Interior –una de les carteres més calentes del moment–, va sorprendre amb una declaració de principis: “Soc conscient que és dur, però és justament el lloc on volia ser”.

 ??  ?? El president amb el vicepresid­ent i la resta de consellers sortint a la plaça Sant Jaume després de la presa de possessió per a la foto de família
El president amb el vicepresid­ent i la resta de consellers sortint a la plaça Sant Jaume després de la presa de possessió per a la foto de família
 ??  ?? Aragonès i Giró durant la presa de possessió del conseller d’Economia
Aragonès i Giró durant la presa de possessió del conseller d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain