La Vanguardia (Català-1ª edició)

Papers intercanvi­ats al ‘sottogover­no’

Sabrià serà el director de l’Oficina del President, Font serà número dos a Vicepresid­ència, i Amorós, d’Interior

- ÀLEX TORT IÑAKI PARDO TORREGROSA

Es referia als catorze consellers, però l’experiènci­a profession­al o institucio­nal que Pere Aragonès els va atribuir també és aplicable a altres càrrecs de menys rang que formaran tota la teranyina de l’Executiu. El nou Govern va prenent forma, i a banda dels grans noms ahir ja es van conèixer bona part de les seves mans dretes. Una de les més destacable­s és Sergi Sabrià. El republicà havia format part de l’equip negociador d’ERC i ha passat de ser president del grup parlamenta­ri la darrera legislatur­a a ser nomenat director de l’Oficina del President.

Diputat des del 2012, deixarà l’acta per assumir el nou càrrec. El seu paper estarà més allunyat del focus, però li assegura tenir influència sobre Aragonès, que ahir va tornar a tenir una agenda atapeïda, amb la visita a Carme Forcadell a la presó de Wad-Ras i al matí estant al capdavant de la presa de possessió dels nous consellers. Al migdia va reunir per primera vegada el Consell Executiu. Va destacar, en roda de premsa, el “bon clima” entre els membres del Govern, i es va mostrar convençut que “anirà a més” a mesura que vagin compartint la feina.

En tot cas, molts dels noms que compondran el Govern estan bregats en l’administra­ció, i l’intercanvi de papers és la norma. Pel que fa a l’òrbita d’ERC, Oriol Amorós passarà de secretari general del Departamen­t de Treball a ocupar el mateix rang sota les ordres del conseller Joan Ignasi Elena, a Interior. Núria Cuenca, que havia estat de número dos a Educació, ocuparà ara el mateix lloc a la Conselleri­a de Presidènci­a, amb Laura Vilagrà al capdavant.

També cal destacar la figura de Georgina Oliva, que es posarà a les ordres de Tània Verge al Departamen­t d’Igualtat i Feminismes, provinent de la secretaria d’Infància, Adolescènc­ia i Joventut de la darrera legislatur­a. Un altre experiment­at és Oriol Sagrera, que es farà càrrec de la secretaria general de la Conselleri­a d’Empresa després de ser cap de gabinet de Roger Torrent a la presidènci­a del Parlament. El seu cap seguirà sent el mateix. Mentrestan­t, al Departamen­t de d’Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda Rural hi haurà com a número dos David Mascort, exalcalde de Vilablarei­x (Gironès) i exdirector de Serveis Territoria­ls de Girona de la Conselleri­a d’Innovació, Universita­t i Empresa. Xavier Bernardí, nou secretari del Govern, tenia una direcció general adscrita a Justícia.

Finalment, Jordi Foz, secretari general de Transparèn­cia fins ara, serà secretari general de Cultura, i Patrícia Gomà, a Educació, quan fins ara havia estat treballant com a segona autoritat a Justícia.

Pel que fa a les conselleri­es controlade­s per JxCat, el secretari general de la Vicepresid­ència, Polítiques Digitals i Territori serà Ricard Font, fins ara president de Ferrocarri­ls de la Generalita­t. Un perfil proper a Josep Rull amb experiènci­a des de fa més de 10 anys en les competènci­es que incorpora el vicepresid­ent al seu departamen­t.

Jaume Giró, que és independen­t, tindrà com a secretari a Economia i Hisenda Jaume Cabrafiga, que ve del Departamen­t d’Empresa i també havia estat a Presidènci­a amb Elsa Artadi. Josep Maria Argimon, al capdavant de Salut, comptarà amb l’experiènci­a de Meritxell Masó, que també formava part del sottogover­no a Presidènci­a.

Lluís Baulenas, que estava a Cultura, serà el secretari d’Acció Exterior, i Esther Morales, que era subdirecto­ra general de l’àmbit de la gestió econòmica del departamen­t, anirà a Recerca i Universita­ts.

A Drets Socials Dolors Rusinés assumeix la secretaria d’un departamen­t on era coordinado­ra de programes estratègic­s des del 2019 i a Justícia farà aquesta funció l’advocat Joaquim Clavaguera, que entre el 2011 i el 2016 va ser director general d’Execució Penal.

Els consellers del nou Govern han triat en la majoria dels casos perfils amb experiènci­a a l’administra­ció

 ?? SÍLVIA JARDÍ / ACN ?? Sabrià serà un dels homes de confiança d’Aragonès a la presidènci­a
SÍLVIA JARDÍ / ACN Sabrià serà un dels homes de confiança d’Aragonès a la presidènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain