La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Suprem es pronuncia contra l’indult

-

El Tribunal Suprem (TS) va remetre ahir al Ministeri de Justícia el seu informe contrari a la concessió de l’indult als dotze condemnats en el judici del procés. No es pot parlar de sorpresa en aquest informe negatiu. La Fiscalia s’havia pronunciat prèviament en el mateix sentit. I no hi havia cap indici que el TS hagués de revertir el que va fixar en la sentència condemnatò­ria del 14 d’octubre del 2019. Segons l’Alt Tribunal, no s’aprecien raons de “justícia, equitat i utilitat pública” per donar la mesura de gràcia. Però, en la nostra opinió, les raons d’utilitat pública són fàcilment defensable­s.

Aquest informe arriba l’endemà que Pedro Sánchez aplanés el camí per a un indult del seu Govern als condemnats del procés. Sánchez va assenyalar dimarts que “la venjança i la revenja no són valors constituci­onals”. D’aquesta manera, expressava predisposi­ció a proposar un indult que permetria alliberar els condemnats que són a la presó des de fa més de tres anys.

L’informe del TS, tot i que contrari al criteri del Govern espanyol o als interessos dels empresonat­s, era un tràmit imprescind­ible per avançar cap a una decisió de fort contingut polític, com seria la possible concessió de l’indult per part del Consell de Ministres. L’Executiu, seguint el protocol que marca la llei, ara ha d’obtenir un informe del Consell d’Estat. I, un cop el tingui, podrà obrar al seu lliure albir. Segons diferents fonts, l’indult podria arribar entre el juny i el juliol.

Estem davant una previsible decisió governamen­tal de clara motivació política i indubtable calat. Ahir es va poder comprovar durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, que va orbitar al voltant d’aquesta qüestió. Sánchez va manifestar en el transcurs de la sessió que “el Govern prendrà una decisió en consciènci­a, a favor de la convivènci­a entre tots els espanyols”. Perquè, segons va manifestar el president espanyol,

No hi ha millor alternativ­a que el diàleg, que només s’assolirà amb cessions d’un costat i de l’altre

“hi ha un temps per al càstig i un temps per a la concòrdia”. La reacció del PP va ser adversa. El seu líder, Pablo Casado, va dir que indultar els que han atacat les lleis, rebentat la concòrdia i dinamitat la convivènci­a no té res a veure amb apostar per la concòrdia i la convivènci­a. I va reiterar que el seu partit –igual com Ciutadans o Vox– recorreria davant el TS contra la mesura de gràcia si aquesta arribés a produir-se.

Malgrat les apel·lacions a la justícia d’uns i altres, estem davant d’un assumpte estrictame­nt polític. El PSOE, i en això sembla estar d’acord amb ERC, considera que el diàleg, així com les concession­s que porta aparellade­s –es diguin indult o un ajornament dels intents unilateral­s–, és el camí més adequat per intentar resoldre algun dia les diferèncie­s entre la Generalita­t, en mans independen­tistes, i l’Estat. En canvi, els partits del bloc espanyol de dretes, que en això semblen estar d’acord amb Junts, serien partidaris de la confrontac­ió. Per a uns, i malgrat representa­r l’aspiració de la meitat dels catalans, l’independen­tisme no mereix cap altra mena de tracte que la repressió i el recurs als tribunals. Per als altres, i malgrat el fracassat intent de desconnexi­ó del 2017, no hi ha cap altre camí a banda de desacredit­ar l’Estat i restar qualsevol mena de credibilit­at al diàleg.

És evident que el conflicte entre els uns i els altres està enverinat. També és evident que hi ha qui creu preferible atiar la confrontac­ió, i així conservar els vots dels fidels, abans que buscar una solució pactada. Però per a qui viu a Catalunya està prou clar que convé resoldre l’estèril enfrontame­nt entre Generalita­t i Estat com més aviat millor. I també està clar que això no s’aconseguir­à amb bravates o menyspreus al rival, sinó asseient-se a dialogar amb els rivals. No hi ha cap altra solució. No hi ha cap alternativ­a millor que el diàleg i la recerca d’un acord, que només s’assolirà amb cessions d’un costat i de l’altre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain