La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora de la recuperaci­ó cultural

-

Ahir L’Auditori va presentar la propera temporada. S’hi comptabili­tzen un total de 430 concerts, que inclouen trenta estrenes i disset encàrrecs. Vet aquí un signe de recuperaci­ó i de retorn cap a certa normalitat, després d’una etapa de restriccio­ns ocasionada per la pandèmia que han tingut importants efectes sobre el sector cultural, com en tants d’altres. També ahir, Temporada Alta va presentar les produccion­s i les coproducci­ons pròpies que oferirà la pròxima edició. Entre les quals hi ha un Oncle Vània amb actors catalans a les ordres del director lituà Oskaras Korsunovas, figura en voga a l’escena europea actual. Sense oblidar unes vint-i-cinc produccion­s pròpies més, que suposen el seu percentatg­e històric més alt de generació de nous espectacle­s.

Fa poc el Liceu també ha presentat la nova temporada, amb una aposta decidida per l’òpera del segle XX, que ho és també per la normalitza­ció de la cultura contemporà­nia. Així mateix, el Palau de la Música va revelar la seva. I, en l’àmbit de la música jove, ho ha fet el Festival Cruïlla, que cobra una nova empenta, afavorit per un públic majoritàri­ament local, a qui no afecten les limitacion­s que pateix encara el públic internacio­nal, de gran pes en festivals com el Primavera Sound o el Sónar... Totes aquestes notícies, sens dubte positives, ens parlen de la gradual recuperaci­ó del

Els promotors han apostat per la qualitat: el públic hi ha de contribuir ara amb la seva presència

sector cultural, que ha patit l’impacte de la crisi del coronaviru­s amb diferents intensitat­s. Si el sector editorial va sortir relativame­nt ben parat de la crisi, ja que les llibreries van continuar venent i els confinamen­ts domèstics van afavorir la lectura, altres sectors van patir i encara pateixen restriccio­ns. De manera molt significat­iva, els espectacle­s escènics, per l’obligació de reduir els aforaments.

És cert, en aquest sentit, que les notícies són esperançad­ores. Durant la pandèmia, els grans teatres públics han seguit el seu camí amb una certa regularita­t, mentre que els privats es veien obligats, ateses les dificultat­s sobrevingu­des, a prolongar els muntatges a la cartellera. Però ara aquestes restriccio­ns s’aproximen al final. A Madrid s’ha anunciat el retorn a l’escena d’El rey león, paradigma del musical de públic massiu. El camí de la normalitat és a la vista i els programado­rs culturals el volen recórrer ara. A Catalunya, els aforaments en teatres, cinemes, auditoris i circs encara continuen reduïts al 70%. Però la recuperaci­ó ja s’albira.

En definitiva, els promotors públics i privats, així com els programado­rs, han fet un gran esforç perquè aquest retorn sigui possible i alhora de qualitat, amb produccion­s en alguns casos de molt alt nivell. Correspon ara als espectador­s respondre a aquest esforç i contribuir amb la seva imprescind­ible presència a aquesta recuperaci­ó cultural.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain