La Vanguardia (Català-1ª edició)

El test de l’aeroport

-

El debat sobre el futur de l’aeroport de Barcelona és com el Guadiana, apareix i desapareix. Ara ha tornat amb la proposta d’Aena d’ampliar la tercera pista i de construcci­ó d’una terminal satèl·lit. L’aeroport ha tingut un desenvolup­ament extraordin­ari i va arribar gairebé al màxim de la seva capacitat quan va augmentar un 60% el nombre de passatgers en el període del 2007 al 2019. Aquell any tenia un gran nombre de connexions europees i moltes connexions interconti­nentals. La proposta d’Aena és augmentar-ne la capacitat prop d’un 30% el 2031 i que esdevingui un hub de connexions interconti­nentals. Per això es proposa allargar la tercera pista (mar). Aquesta pista ja es va fer curta per salvar l’estany artificial de la Ricarda. A més, normalment i per limitar el soroll, la pista llarga es fa servir per aterrar en lloc de per enlairar-se, cosa que provoca congestió quan hi ha més vols de llarga distància.

Aena apressa a fer la inversió de 17.000 milions d’euros i que es prengui una decisió no més tard del setembre. Tanmateix, l’estany està en zona protegida en el marc del programa europeu Natura 2000 i cal establir compensaci­ons ambientals per mantenir la biodiversi­tat. Aena planteja que l’espai protegit s’ampliï molt. Una considerac­ió addicional és que les compensaci­ons ambientals que es van prometre per a l’anterior pla del delta no es van dur a terme. Per tal que la Comissió Europea aprovi el projecte cal que es doni la compensaci­ó mediambien­tal de manera creïble, que no hi hagi alternativ­a a la proposada, i que hi hagi consens de les institucio­ns locals. L’alternativ­a existeix i és fer servir les pistes de la manera que estaven pensades inicialmen­t. Però aleshores hi ha un impacte acústic rellevant en urbanitzac­ions properes. D’altra banda, fetes principalm­ent quan ja estava establerta l’anterior ampliació de l’aeroport. L’alternativ­a de fer de Reus i Girona pistes de l’aeroport de Barcelona la considero poc seriosa.

No existeix, per ara, consens de les institucio­ns. Els ajuntament­s del Prat i de Barcelona, així com la Conselleri­a de Territori i Sostenibil­itat de l’anterior govern, tenen posicionam­ents contraris, mentre que diverses institucio­ns de la societat civil s’hi han pronunciat a favor.

A part de la qüestió de la preservaci­ó de la biodiversi­tat s’addueixen dues raons per no tirar endavant el projecte. La primera és que la crisi de la covid farà disminuir els vols durant uns anys i, per tant, no cal planejar ara l’ampliació. Aquesta no és un bona raó, ja que per planificar i executar l’ampliació d’un aeroport es triga molts anys. La segona és que per reduir les emissions de CO2 cal eliminar les connexions de radi curt i susbtituir-les pel tren, i això deixarà capacitat lliure a l’aeroport. Tampoc és una bona raó perquè l’ampliació apunta als vols interconti­nentals i a més la complement­arietat de l’AVE, que ha d’arribar a l’aeroport, amb vols de radi mitjà hi serà durant molt de temps. Cal tenir en compte també el canvi tecnològic que farà els avions menys contaminan­ts en un futur no gaire llunyà. A més a més, el Prat no és Heathrow, i encara no està consolidat com a hub interconti­nental. Altres raons com ara que Europa no ho aprovarà o que l’oferta d’Aena és una maniobra política no em semblen de pes.

L’aeroport del Prat ha crescut molt gràcies sobretot a l’auge del turisme juntament amb la gestió d’Aena i l’empenta d’institucio­ns locals. Aquest desenvolup­ament ha beneficiat molt la consolidac­ió a Barcelona d’un ecosistema de start-ups i capital humà. No ha pogut ajudar a la consolidac­ió de seus empresaria­ls i serveis associats per qüestions ben conegudes, però no hi ha dubte que tenir un aeroport amb connexions europees i interconti­nentals rellevants i denses és imprescind­ible per tal que Barcelona sigui competitiv­a amb Amsterdam, Milà o Munic. I aquí hi pot haver una preocupaci­ó rellevant per part catalana. Aena és una empresa cotitzada, 51% pública, que vol legítimame­nt maximitzar beneficis. L’estratègia pot ser maximitzar el volum de viatgers amb un model de hub low cost d’autoconnex­ió del viatger entre el vol interconti­nental i el més local (és a dir, on el viatger es munta ell mateix la connexió). Aquest model és plenament coherent amb el fet que el grup IAG tingui aquí els seus líders en low costs Vueling i Level. Aquesta estratègia contrasta amb la de ser hub d’una de les tres grans aliances europees, les de Lufthansa, Air France-KLM o IAG (British i Iberia), on hi ha connexions lligades i on els serveis business són regulars. Dit ràpidament, Aena pot primar el volum sobre la qualitat en relació amb les preferènci­es de Catalunya.

L’ampliació de l’aeroport és un tema que s’ha de debatre i consensuar, però sobre el qual cal prendre una decisió ara. La pitjor decisió crec que seria posposar-la, decidir fer una moratòria d’aquelles a les quals som tan aficionats. Aena ara ha obert la porta. Si es decideix tirar endavant, el que estarem fent és començar el debat en concret, tenint l’opció tant de culminar l’ampliació, amb les modificaci­ons necessàrie­s, com de descartar-la més tard. Si es decideix no obrir el procés ara, perdem tot control i no sabem quan es tornarà a presentar l’oportunita­t. Aquesta és la qüestió que haurà de dilucidar el nou Govern de la Generalita­t.

L’ampliació del Prat és un tema que s’ha de debatre i consensuar, però la decisió s’ha de prendre ara

professor de l’IESE

 ?? LV ??
LV
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain