La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que vinguin els britànics

Aposta de València i les Balears, amb bones dades covid, per aquest mercat tot i la variant índia Totes dues autonomies demanen a Boris Johnson el ‘semàfor verd’ al marge de la resta d’Espanya Darias: “Es donen les condicions per rebre turistes; la incidè

- E. BOLLAND / NEKANE D. HERMOSO València/Palma

Tant a la Comunitat Valenciana com a les Balears, dues de les autonomies amb més dependènci­a del mercat turístic britànic, hi ha més por d’un segon estiu en blanc que de la mutació índia del coronaviru­s. En aquesta estratègia també treballa el Govern central, segons va deixar clar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias. És així malgrat que Alemanya i França acaben de decidir el contrari: posar restriccio­ns a l’entrada dels turistes britànics als seus països. “Es donen les condicions per obrir el turisme al nostre país, en especial el britànic, un sector fonamental per a l’economia”, va reiterar la ministra després de recordar que la incidència al Regne Unit registra prop de 40 casos per 100.000 habitants.

El president valencià, Ximo Puig, s’ha reunit fins i tot amb l’ambaixador britànic per transmetre­li la seva voluntat. Puig va anar fins a Madrid amb l’objectiu que, en la pròxima revisió del sistema semafòric implantat pel Regne Unit per organitzar els viatges dels seus ciutadans, la Comunitat Valenciana passi al verd.

La dependènci­a de la Comunitat Valenciana, sobretot l’alacantina Costa Blanca, del mercat britànic és molt alta. El 2019 els britànics van sumar gairebé un terç del total dels turistes allotjats a Benidorm. Els hotelers i l’Administra­ció temen que es compleixi el que alguns membres del Govern Johnson han suggerit: que només les Canàries i les Balears passin a rebre el semàfor verd que implica poder viatjar sense restriccio­ns, en lloc del groc que ara qualifica Espanya i exigeix deu dies de quarantena quan se’n torna. Tot plegat també preocupa la Costa del Sol, com les autoritats andaluses es van encarregar de recordar a l’ambaixador Hugh Elliott també aquesta setmana durant la seva visita a Sevilla.

L’anunci que Espanya obria les fronteres dilluns passat al turisme britànic sense cap restricció va provocar una reacció immediata, i les reserves procedents d’aquest país es van disparar, però amb precaucion­s: el sector hoteler sap que els viatgers trien les que no penalitzen la cancel·lació. Que els anglesos no se’n refiïn entra dins de la lògica si el seu mateix govern llança missatges contradict­oris, amb un sistema que autoritza aquests viatges però, alhora, es fan declaracio­ns per desaconsel­lar-los.

El tancament de fronteres als britànics decretat per Alemanya i

França a causa de l’extensió de la variant índia de la covid va ser rebut amb desconcert per les autoritats valenciane­s, que des de les tràgiques conseqüènc­ies d’un Nadal massa relaxat s’han entossudit, amb el president Puig en contacte permanent amb els seus assessors tècnics, a mantenir el toc de queda nocturn i unes limitacion­s horàries en l’hostaleria superiors a les de regions amb més mala evolució sanitària. Però aquesta prudència sempre ha estat enfocada, i encara ho està, cap a l’objectiu d’arribar a l’estiu amb un nivell de contagis i de vacunats que permetessi­n el retorn del turisme internacio­nal.

Ahir mateix, malgrat constatar que les aerolínies multipliqu­en la programaci­ó de vols i creixen les reserves, la patronal hotelera va refredar les previsions per a l’estiu i va reclamar al Govern quatre mesos més d’ERTO per evitar la ruïna del sector. Una dada: malgrat l’obertura anunciada, menys de la meitat dels hotels de Benidorm han obert, amb una ocupació que

voreja un 50% i un 90% de viatgers nacionals; gairebé un 16% dels treballado­rs del sector no estan treballant en el conjunt del sector valencià. Els hotelers adverteixe­n: sense britànics no hi ha recuperaci­ó possible.

La situació és semblant a les Balears. El mateix dia que es va saber que a Mallorca ja hi ha vuit persones infectades per la variant índia, el portaveu del Govern balear, Iago Negueruela, assegurava que l’obertura turística amb el Regne Unit és una bona notícia. El mercat anglès és el segon en importànci­a, després de l’alemany. El 2019 van arribar 3,7 milions de turistes britànics a les Illes i la xifra es va desplomar a 150.843 el 2020, en plena pandèmia.

La por del Govern balear és que Boris Johnson mantingui la política turística del Regne Unit primer i no permeti els viatges amb l’arxipèlag per afavorir el turisme interior. Des de les Balears, igual que des de València, s’està fent una àmplia tasca diplomàtic­a perquè el Regne Unit diferenciï per territoris quan aprovi el semàfor de destinacio­ns a què es pot viatjar sense passar després una quarantena.

Fa por que el Regne Unit etiqueti tot Espanya en bloc sense fer distincion­s per a les Illes perquè la situació sanitària d’altres comunitats arrossegar­ia l’arxipèlag balear,

PER LA VARIANT ÍNDIA Espanya convida els anglesos, però França i Alemanya els posen noves restriccio­ns

CRÍTIQUES A AYUSO Armengol veu Madrid com un “llast” per aconseguir un canvi al semàfor

on la incidència acumulada a 14 dies s’acosta als 40 casos per cada 100.000 habitants.

Aquesta por explica els retrets que tant la presidenta balear, Francina Armengol, com el portaveu de l’Executiu han llançat a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, a qui critiquen una gestió imprudent de la pandèmia. L’alta incidència a Madrid pot provocar el tancament turístic a les Balears, amb unes dades molt positives, denuncien. La presidenta Armengol va arribar a referir-se al “llast” de Madrid.

Negueruela ha assegurat que no hi ha un temor especial de la variant índia perquè la vacunació avança i es manté l’obligació que els turistes arribin a les Illes amb una prova PCR negativa. “Confiem que a poc a poc i de manera molt progressiv­a es vagin recuperant en funció de l’eliminació de les barreres a la mobilitat”, assegura la vicepresid­enta executiva de la Federació Hotelera de Mallorca, María José Aguiló. L’arribada de viatgers britànics és essencial per a Mallorca, però clau per a Eivissa i Menorca, ja que el Regne Unit n’és el principal mercat emissor.

 ?? ANA ESCOBAR / EFE ?? Un grup de turistes fotografie­n escenes de la ciutat de València fins i tot abans d’allotjar-se a l’hotel
ANA ESCOBAR / EFE Un grup de turistes fotografie­n escenes de la ciutat de València fins i tot abans d’allotjar-se a l’hotel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain