La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ‘essencials’ de menys de 60 volen AZ i Sanitat assegura que hi haurà dosis

La vacuna rebutjada guanya popularita­t malgrat la polèmica per les trombosis

- CELESTE LÓPEZ / ANA MACPHERSON Madrid / Barcelona

Revolta ciutadana i de les comunitats autònomes contra la decisió adoptada pel Consell Interterri­torial d’administra­r Pfizer a les persones de menys de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZenec­a. Els primers, d’acord amb les dades que proporcion­en Andalusia, Galícia i Múrcia, que ja han començat la vacunació, prefereixe­n altre cop AstraZenec­a, i els segons, entre els quals Andalusia i Madrid, també s’inclinen per AZ, malgrat l’acord a què es va arribar al Consell Interterri­torial de posar Pfizer.

El problema és si hi haurà prou dosis d’aquest fàrmac –actualment en judici amb la UE pels continus incomplime­nts en els lliurament­s– en cas que la majoria de l’1,7 milions de persones de menys de 60 anys pendents de la segona dosi optés per aquest sèrum. L’arribada la setmana que ve d’1,3 milions de dosis sembla que dissipa els dubtes. Sí, n’hi ha prou, va assenyalar la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

A les neveres de les comunitats en aquests moments hi ha al voltant d’un milió de dosis. (Espanya ha comprat 12 milions fins al setembre, ha rebut gairebé 6 milions i se n’han administra­t uns 5). Aquesta setmana van arribar unes 250.000 dosis, de les quals Catalunya n’ha rebudes 43.000. Amb aquestes dades, si la majoria dels profession­als essencials de menys de 60 triés AZ, no hi hauria prou dosis per completar la pauta, cosa que obligaria a tornar a canviar el pla de vacunació.

Però ahir el Ministeri de Sanitat va revelar que la setmana que ve s’espera el lliurament per part d’aquesta companyia d’1,3 milions de dosis (i 2,4 milions més de Pfizer), que permetrien completar la vacunació dels treballado­rs essencials i posar en marxa la vacunació dels 600.000 ciutadans de més de 60 anys que encara no han rebut la primera dosi. “No crec que hi hagi problemes”, va insistir Darias, després de la reunió del Consell Interterri­torial. La ministra va recordar a les comunitats que estan a favor d’inocular AZ que hi ha un acord del Consell Interterri­torial que estableix com a principal opció administra­r la de Pfizer. “Han de complir l’acord”, va dir.

A Catalunya hi ha 240.000 treballado­rs essencials amb una primera dosi d’AZ que esperen la segona. A les neveres en queden 114.000, més 43.000 que van arribar dilluns: arriben per a 157.000 possibles receptors. A banda, encara queden uns 146.00 candidats d’entre 60 i 69 anys que esperen la primera dosi d’AZ i uns 700.000 més que esperen la segona les pròximes setmanes o mesos. Però, segons insisteix Sanitat, amb l’arribada d’1,3 milions de dosis la setmana que ve i els pròxims lliurament­s que han d’arribar (encara quedarien una mica menys de 5 milions), no hi haurà problemes.

El més sorprenent d’aquesta estranya situació és que la gran rebutjada, la vacuna d’AstraZenec­a, s’ha convertit en la reivindica­da. Una enquesta en un compte de Telegram d’un gran grup de bombers catalans donava

FONT: abans-d’ahir la victòria per amplíssima majoria a AstraZenec­a com a vacuna preferida per a la segona dosi: un 69% pensaven demanar-la, per un 15% que preferien Pfizer. En els xats de companys de claustre d’escoles passava una cosa semblant.

Aquest èxit, almenys aparent, xoca amb la seva progressiv­a mala fama. Al principi perquè es pensava que protegia menys que les d’ARN missatger (Pfizer i Moderna), tot i que amb l’ús a la

SEGONA DOSI Catalunya comença a vacunar avui els 240.000 treballado­rs essencials

MÉS LLIURAMENT­S La setmana que ve arribaran 1,3 milions de dosis d’AZ i 2,4 milions de Pfizer

vida real han estat equivalent­s. Després van aparèixer episodis de trombosis estranyes, que tot i que són molt poc freqüents, la van assenyalar com la perillosa. Després de les suspension­s i la decisió de combinar-la amb Pfizer, s’ha desencaden­at la confusió i les votacions. I la tria dels ciutadans no coincideix amb la del ministeri.

 ?? GOVERN BASC / EP ?? El País Basc ja ha començat a administra­r la segona dosi a treballado­rs essencials de menys de 60 anys 11,7% 8,7% 5,4% 6,7% 2,7%
GOVERN BASC / EP El País Basc ja ha començat a administra­r la segona dosi a treballado­rs essencials de menys de 60 anys 11,7% 8,7% 5,4% 6,7% 2,7%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain