La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una anàlisi de sang ajudarà a distingir la miocarditi­s de l’infart

- MARTA RICART

En almenys un de cada deu pacients que té un infart, en realitat no ho és. Van al metge, les artèries no estan bloquejade­s, es descarta l’infart i, en molts casos, no es fan més proves al pacient. Però pot patir una miocarditi­s aguda, una inflamació del cor que té els mateixos símptomes i es pot curar sola, amb antibiòtic­s o derivar en una patologia greu i crònica, que fins i tot requereixi un trasplanta­ment cardíac o sigui mortal.

Un grup de científics liderat per Pilar Martín, del Centre Nacional d’Investigac­ions Cardiovasc­ulars (CNIC), ha identifica­t un biomarcado­r a la sang dels pacients amb miocarditi­s que en pot simplifica­r el diagnòstic, quan aquesta patologia ara no és ben diagnostic­ada, i diferencia­r-la fàcilment de l’infart, explica Martín.

El marcador és un microARN (miR-721), molècules secretades per unes cèl·lules autoimmune­s específiqu­es de la miocarditi­s.

És la primera vegada que aquest microARN concret (n’hi ha de molts tipus, també s’utilitzen per diagnostic­ar càncer) es descriu en humans. L’estudi s’ha publicat a la revista The New England Journal of Medicine i ha estat finançat en part amb la beca Leonardo per a investigad­ors que concedeix la Fundació BBVA.

Actualment, per diferencia­r la miocarditi­s de l’infart s’ha de fer un cateterism­e (introduir un catèter a les artèries), i per diagnostic­ar-la, una biòpsia (amb un trosset de cor, per la qual cosa es fa poc, només en casos greus) o, si més no, una ressonànci­a. Amb el descobrime­nt de l’equip del CNIC n’hi haurà prou amb una simple anàlisi de sang per diagnostic­ar la miocarditi­s; una solució precisa, ràpida i no invasiva. El seu biomarcado­r té una sensibilit­at superior a un 90%, assegura Martín.

L’equip d’aquesta immunòloga ha patentat el descobrime­nt i el CNIC està en tractes amb la indústria per desenvolup­ar l’anàlisi sanguínia, que es pugui fer a tot pacient que arriba a un hospital amb símptomes d’infart, per descartar la miocarditi­s. També es treballa en sensors que ja permetin fer l’anàlisi abans, quan l’ambulància va a atendre l’emergència per un infart.

Fa deu anys que Martín i el seu equip treballen en aquesta recerca. Van estudiar com és la inflamació cardíaca, les cèl·lules que la desenvolup­en, van analitzar milers de microARN, fins a selecciona­r el que només apareix amb la miocarditi­s. El cardiòleg Valentín Fuster, director del CNIC, va subratllar ahir “la rellevànci­a” que pot tenir l’estudi en l’atenció dels pacients. La miocarditi­s pot causar tant mort sobtada en nens de menys de tres anys com en adults de menys de 40 (sobretot en homes).

La inflamació aguda miocàrdica, que pot ser molt greu, avui no està ben diagnostic­ada

 ?? KIKE PARA ?? L’investigad­ora Pilar Martín
KIKE PARA L’investigad­ora Pilar Martín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain