La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CE exigeix a AstraZenec­a indemnitza­cions milionàrie­s

“Ni tan sols va intentar respectar el contracte”, diu Brussel·les

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Brussel·les busca als tribunals forçar AstraZenec­a a lliurar dosis suplementà­ries de vacunes; intenta que siguin els jutges els que facin rectificar una farmacèuti­ca que està incomplint els compromiso­s de manera flagrant. Els advocats de la Comissió Europea ho van explicitar ahir en l’audiència al tribunal de primera instància de Brussel·les, on van demanar compensaci­ons milionàrie­s si AstraZenec­a no augmenta com a mínim en 20 milions extres les dosis a subministr­ar a finals de juny.

En concret, es reclama una compensaci­ó de 10 euros per dia de retard a partir de l’1 de juliol per cada dosi compromesa i no entregada. I són moltes les dosis pendents. Dels 300 milions a què obliga el contracte el primer semestre de l’any, només n’ha facilitat 30, i ha assegurat que n’aportarà 70 més abans del juliol. És a dir, un total de 100 milions, només un terç del firmat. Això explica la insistènci­a de Brussel·les a arrencar almenys aquests 20 milions de dosis suplementà­ries.

Si no s’aconseguei­xen aquestes dosis, el càlcul de la indemnitza­ció que demana Brussel·les és senzill de fer, i dona un resultat astronòmic: 200 milions d’euros per dia de retard. La veritat és que la Comissió Europea no persegueix una indemnitza­ció econòmica, sinó que utilitza aquesta amenaça per obligar AstraZenec­a a lliurar més dosis que permetin assentar i reforçar el ritme de vacunació a la Unió Europea.

“AstraZenec­a ni tan sols va intentar respectar el contracte”, va dir l’advocat de la Comissió Europea Rafaël Jafferali, i va acusar la farmacèuti­ca d’haver venut diverses vegades la mateixa vacuna a diferents clients. La resposta de l’altra part va ser refugiar-se en la complexita­t del procés de fabricació de vacunes. “Això no és un contracte per subministr­ar sabates o samarretes”, va afirmar el representa­nt d’AstraZenec­a, Hakim Boularbah. La seva defensa es basa en la clàusula d’“els millors esforços raonables” que figura al contracte. A parer seu, aquest apartat relativitz­a l’obligació de complir amb els calendaris fixats. No és el que opina la Comissió Europea, que argumenta que va acceptar aquesta clàusula perquè en el moment de la firma del contracte encara no se sabia si AstraZenec­a aconseguir­ia la vacuna i seria aprovada per l’Agència Europea del Medicament (EMA), però que la farmacèuti­ca no està fent els esforços requerits.

L’incomplime­nt flagrant d’AstraZenec­a és el que va provocar la crisi en el procés de vacunació els primers mesos de l’any quan Europa va veure amb impotència com els Estats Units i el Regne Unit no només l’avançaven en el ritme d’immunitzac­ió, sinó que, a més a més, va sospitar que AstraZenec­a prioritzav­a el Regne Unit en els seus lliurament­s, i relegava partides que corresponi­en a la Unió Europea.

Ahir els advocats de la Comissió Europea van denunciar que vacunes produïdes a les fàbriques d’AstraZenec­a del Regne Unit no es van enviar a Europa, malgrat que aquests centres de producció se citen al contracte firmat.

La batalla judicial de Brussel·les contra AstraZenec­a té dos fronts. Un, el que ahir es va tractar, que es refereix a mesures d’urgència, amb la Comissió Europea intentant forçar el lliurament de més vacunes, i, en segon lloc, un altre procés més de fons sobre l’incomplime­nt de contracte, que tindrà la seva primera audiència després de l’estiu.

Malgrat tots els incomplime­nts, AstraZenec­a és el segon subministr­ador de vacunes de la Unió Europa, després de Pfizer, la que porta el pes més important de la vacunació. Tot i això, de cara al futur Brussel·les no sembla confiar en AstraZenec­a, pels problemes de subministr­ament i també pels casos de trombosis detectats, i la millor prova és que ni ha renovat el contracte ni hi ha indicis que ho faci.

“Això no és un contracte per subministr­ar sabates o samarretes”, respon l’advocat de la farmacèuti­ca

 ?? EUROPA PRESS ?? Es reclamen 10 euros per dia de retard a partir de l’1 de juliol per dosi compromesa i no entregada
EUROPA PRESS Es reclamen 10 euros per dia de retard a partir de l’1 de juliol per dosi compromesa i no entregada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain