La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reducció d’aparcament­s dispara les furgonetes en doble fila

L’augment de les tasques de càrrega i descàrrega en hora punta col·lapsa un espai molt disputat

- DAVID GUERRERO

El repartimen­t de mercaderie­s a establimen­ts i particular­s representa mig milió de desplaçame­nts diaris a Barcelona i no deixa de créixer, sota l’impuls del comerç electrònic. Les furgonetes i camions ja són un 20% de la circulació a la ciutat. Al seu torn, l’espai de càrrega i descàrrega disponible ha anat minvant els últims anys. Una equació complicada que dona com a resultat la imatge habitual de furgonetes aparcades en doble fila o amb mig vehicle sobre la vorera.

No ho fan per fastigueja­r, sinó perquè no tenen cap altra alternativ­a en la seva feina diària. Segons un estudi d’observació elaborat pel RACC i els supermerca­ts Bon Preu al llarg i ample de Barcelona, la meitat dels transporti­stes es veuen obligats a aparcar malament. El seu dia a dia és una lluita constant per un espai cada vegada més disputat i que no creix, al contrari. Les dades del mateix Ajuntament deUna mostren que les zones amb línies grogues disposades per a profession­als s’han reduït un 30% durant l’última dècada. Per acabarho d’adobar, un 69% dels repartidor­s cada dia es troben usuaris no autoritzat­s aparcats a l’espai reservat per a ells.

La proposta de resolució del conflicte, segons el RACC, passa per racionalit­zar els horaris de repartimen­t de mercaderie­s, que en la pràctica totalitat comencen en hora punta, a les nou del matí. “Hi ha marge per millorar la gestió”, resumeix el responsabl­e de l’àrea de mobilitat del RACC, Cristian Bardají, basant-se en el fet que la meitat dels comerciant­s enquestats reconeixen que podrien canviar l’horari de recepció de mercaderie­s.

En aquest sentit, el repartimen­t nocturn es presenta com una solució per descongest­ionar l’hora punta. L’entrega al petit comerç que obre de deu a dues potser no té cap altra alternativ­a, però els grans establimen­ts sí que podrien apostar per la descàrrega a última hora de la nit o a primera del matí, quan els carrers encara són deserts.

Per donar resposta a l’eclosió dels petits paquets repartits a domicili o a l’oficina, la gran solució seria la creació de microplata­formes per al repartimen­t d’últim quilòmetre. Es tracta d’espais on es reben mercaderie­s en camions i furgonetes carregades i on uns gestors organitzen la distribuci­ó final a un radi proper mitjançant vehicles elèctrics o bicicletes de càrrega. Les proves pilot desenvolup­ades a prop de l’estació de França i al mercat del Ninot han demostrat des de fa anys que són viables. És especialme­nt reeixit el cas del Born, on els grans vehicles tenen difícil moure’s. Un estudi municipal 48% són de fora de Barcelona les Corts 10%

FONT: va concloure fa dos anys que la congestió de Barcelona es podria reduir a la meitat amb 16 plataforme­s de repartimen­t d’últim quilòmetre a la ciutat. Tots els actors implicats ho saben, però ningú no fa res per potenciar-les. Per una raó o per una altra, res no avança i el problema s’eternitza.

Part del problema es pot deure

Un 20% de la congestió i un 40% de la pol·lució s’atribueixe­n al repartimen­t

Les plataforme­s d’últim quilòmetre són una sortida desconegud­a però altament eficient

al fet que la proposta és una absoluta desconegud­a, només un 2% han sentit parlar d’aquestes plataforme­s. Quan els profession­als se n’assabenten un 61% es mostren favorables a la idea de poder descarrega­r en un magatzem central a cada barri i que des d’allà es faci la distribuci­ó micrologís­tica fins a la seva destinació.

altra dada rellevant i preocupant que deixa l’estudi és que la meitat de vehicles comercials circulen buits o amb la meitat de la càrrega. La qüestió no té efectes únicament en la congestió de la circulació, sinó també en la qualitat de l’aire. Al voltant d’un 40% de les emissions derivades del trànsit a la capital catalana s’atribueixe­n a les tasques de repartimen­t. Per això el RACC considera urgent buscar fórmules de més eficiència i aprofitame­nt dels trajectes amunt i avall de les furgonetes d’acord amb els comerciant­s. En aquest sentit, deixant de banda bars i restaurant­s que requereixe­n producte fresc, es qüestiona si és necessari que un mateix establimen­t hagi de veure tres vegades per setmana el mateix repartidor, per més petita que sigui la rebotiga.

Com totes les qüestions, el repte de la distribuci­ó urbana de mercaderie­s necessita una visió metropolit­ana, ja que la meitat

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una cosa habitual. Els repartidor­s es veuen obligats a parar en qualsevol lloc per la falta d’espai 13% 67%
ÀLEX GARCIA Una cosa habitual. Els repartidor­s es veuen obligats a parar en qualsevol lloc per la falta d’espai 13% 67%
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain