La Vanguardia (Català-1ª edició)

El port dona a l’Hermitage una llum verda condiciona­da

L’Ajuntament vota en contra de la concessió, que imposa el requisit de presentar en dos mesos el projecte conjunt amb el Liceu

- RAMON SUÑÉ

El consell d’administra­ció del port de Barcelona va aprovar ahir amb dotze vots a favor i tres en contra (els dels ajuntament­s de Barcelona i el Prat i l’Advocacia d’Estat) la concessió per desenvolup­ar el projecte de l’Hermitage. Va ignorar així la petició del govern de la ciutat de tornar a retirar aquest punt de l’ordre del dia per tenir temps d’analitzar els canvis provocats en el projecte per la possible incorporac­ió del Liceu. De totes maneres, ho va fer després de consultar els seus serveis jurídics, i condiciona­nt l’aprovació a dos requisits: la presentaci­ó en el termini de dos mesos d’un projecte conjunt entre l’Hermitage i el Liceu i, com ja se sabia des d’un bon començamen­t, l’aprovació, en un termini màxim de dos anys, d’un conveni específic entre el port i l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Barcelona hi continua tenint l’última paraula. Tot i això, la decisió de la majoria del consell de donar per resolt el tràmit administra­tiu de respondre a la sol·licitud presentada pels promotors de l’Hermitage va provocar la resposta irada de la representa­nt municipal a l’òrgan de direcció del port. Abans que aquest últim emetés el comunicat en què donava compte de l’aprovació, Janet Sanz es va afanyar a comentar que el govern que presideix Ada Colau estudiarà “els passos jurídics a seguir” per determinar la seva posició definitiva. Una amenaça, pendent de concreció, de judicialit­zació d’aquest llarg procés que encara té molts capítols per escriure.

“Ho lamentem moltíssim –va dir Sanz–. Estic molt sorpresa perquè la voluntat de l’Ajuntament era positiva. El port ha intentat protegir els seus interessos patrimonia­ls obviant els de la ciutat. El que correspon ara és que l’Ajuntament acabi de definir les accions pertinents”. El fantasma d’un enfrontame­nt entre l’Ajuntament de Barcelona i un dels principals motors econòmics de Catalunya assetja.

Sanz va qualificar d’“incongruen­t” l’aprovació d’una concessió que no es correspon amb el projecte replanteja­t els últims dies i va lamentar que el port incorpori una clàusula que l’eximeix de responsabi­litat patrimonia­l i “la dirigeix tota a l’Ajuntament”. Però l’argumentar­i jurídic del port per atorgar la concessió es fonamenta en el fet que s’ha completat tota la tramitació sense que hi hagi hagut cap informe contrari i sense que cap altra entitat hagi sol·licitat la concessió. A més a més, recorda que, després d’un any, l’Ajuntament de Barcelona no ha donat cap resposta dins de l’expedient iniciat per analitzar el projecte i precisa que el vot d’un representa­nt de l’Ajuntament en el consell del port no pot considerar-se com el posicionam­ent del Consistori, que ha de fixar-se a la comissió de govern o el plenari.

En nota de premsa, el director de l’Hermitage de Sant Petersburg, Mikhaïl Piotrovski, va afirmar que “aquesta bona notícia significa fer un pas més en la construcci­ó d’un meravellós edifici que actuarà com a pont d’intercanvi cultural entre Sant Petersburg i Barcelona”.

La representa­nt del govern municipal amenaça d’emprendre accions legals contra el port

 ?? HERMITAGE BARCELONA ?? Una de les recreacion­s del projecte arquitectò­nic de l’Hermitage a la bocana nord del port de Barcelona
HERMITAGE BARCELONA Una de les recreacion­s del projecte arquitectò­nic de l’Hermitage a la bocana nord del port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain