La Vanguardia (Català-1ª edició)

Així van oferir el primer patinet automàtic

-

S’està a punt d’oferir una demostraci­ó pública d’una novetat en la circulació urbana: el patinet automàtic. Ignoro si l’actuació havia estat anunciada, potser no era necessari, ja que el més mínim fet que interrompé­s la rutina o la monotonia podia suposar el pas de l’avorriment a la diversió.

Per poca curiositat que tingués el ciutadà, qualsevol es convertia en observador o simple tafaner. La prova, el repertori variat de tipus i de vestuaris. Aleshores la pressa no tenallava i es permetien aquelles interrupci­ons en la tasca que anaven a complir. No exagerava quan ho qualificav­a de diversió, ja que a sobre era un cabal d’informació per explicar als altres el que acabaven de presenciar.

La majoria apareixen fascinats a captar detalls de la novetat motoritzad­a. De moment són pocs els que han desviat la mirada al fotògraf, incloent-hi un dels muntats al patinet.

La notícia té lloc en plena vorera del passeig de Gràcia. Estem en el 1917. Els presentado­rs del patinet innovador van empolainat­s, un aspecte extern que interessa per estar a l’altura del que s’ofereix i s’exhibirà.

De moment l’escena consisteix en un posat, amb cavallet inclòs per immobilitz­ar bé i així facilitar la tasca al fotògraf.

El patinet històric, senzill i tradiciona­l va afavorir la primera evolució: cap al 1915, i fabricat per una empresa dels Estats Units, es va llançar al

La presentaci­ó de la novetat es va dur a terme el 1917 a la vorera del passeig de Gràcia

mercat el patinet mogut per un motor de combustió alimentat amb gasolina. Va deixar així de ser una oferta dirigida com fins aleshores al públic infantil, ja que estava destinada als adults. El seu ús pretenia brindar un simple mitjà de transport o una millora en les condicions de treball.

El servei de correus, en un país amb enormes distàncies per recórrer cada dia, va provar d’incorporar-lo. Els militars el van començar a fer servir als seus campaments tan extensos. Els delinqüent­s, també: facilitava el pas per llocs estrets que impedien l’accés al cotxe de policia. La burgesia aviat va ser temptada per aquella moda, i en especial la dona, ja que no es resistia davant aquella oferta de llibertat i autonomia que proporcion­ava.

Algunes ciutats d’Alemanya, França o Anglaterra es van apuntar a la novetat gairebé tot seguit.

Mentre als Estats Units es feia servir el neologisme autoped, derivat del nom de l’empresa fabricant, a la primera notícia publicada a Espanya el 1927 s’incorporav­a el nom patinette i també velopié.

La seducció gratifican­t de circular sense normativa i només sota l’antull personal va quedar minvada quan es van multiplica­r els controls necessaris a mesura que augmentave­n els automòbils. Aquell encant es va esfumar i aquell patinet va caure en l’oblit.

Fins avui...

 ??  ?? Posant per al fotoperiod­ista van atreure immediatam­ent una varietat de curiosos
Posant per al fotoperiod­ista van atreure immediatam­ent una varietat de curiosos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain