La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els actors de ‘Friends’ viatgen al passat amb l’especial d’HBO

Hi participen David Beckham, Lady Gaga o Reese Witherspoo­n

- PERE SOLÀ GIMFERRER

Hi ha olors i objectes que fan tornar enrere en el temps. Per Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer, la reconstruc­ció del plató de Friends és aquest element. És trepitjar-lo i recordar els vells temps amb llàgrimes als ulls. Ells són els sis que del 1994 al 2004 es van convertir en un fenomen cultural que transcendi­a la televisió amb l’ajut de David Crane i Marta Kauffman, els creadors de la sèrie, i que fins i tot ha sobreviscu­t al pas del temps amb els antics espectador­s recuperant-la a les plataforme­s i noves generacion­s descobrint­la. Per a l’audiència, tornar al passat serà trobar-los avui tots junts a la pantalla amb l’especial que estrena HBO España. És una maniobra calculada del servei estatunide­nc HBO Max per promociona­r que tenen les deu temporades en exclusiva.

També ha permès que els membres del repartimen­t s’embutxaqui­n més de 2,5 milions de dòlars cadascun per participar-hi, una fita insòlita per als actors, que ni tan sols s’han hagut d’aprendre les línies de cap guió. I és que aquest especial que porta per títol Friends: The reunion no és una obra de ficció. Crane i Kauffman són de l’opinió que van acomiadar en condicions la Rachel, la Monica, la Phoebe, en Joey, en Chandler i en Ross i que no cal arriscar-se a espatllar el record de l’audiència. El que sí que és aquest especial de 105 minuts és un capítol dinàmic de nostàlgia amb l’aparició d’estrelles com Reese

Witherspoo­n, Kit Harington, Cara Delevingne, Cindy Crawford, David Beckham, l’activista Malala Yousafzai, Justin Bieber o Lady Gaga, que ajuden a col·locar el fenomen en perspectiv­a. No és només una recol·lecció de preses falses i lectures de guions, sinó també una explicació de com funcionava la televisió i com van arribar als papers.

Està pensat per a qui vulgui saber quina relació tenien Aniston i Schwimmer darrere de les càmeres, si han vist els 236 episodis que van rodar i el vincle que uneix el sextet. Encara que no s’hi parla de salaris, s’ha de reconèixer que va contribuir Schwimmer a convèncer la resta de companys de renovar junts els contractes des de la tercera temporada: tenien més força a l’hora de negociar amb el canal NBC i la productora Warner Bros i, a més, s’estalviave­n rivalitats entre ells. També és història com tots sis van obtenir xecs d’un milió per episodi per les dues últimes temporades.

 ?? HBO MAX ?? Els actors s’han endut més de 2,5 milions cadascun pel retrobamen­t
HBO MAX Els actors s’han endut més de 2,5 milions cadascun pel retrobamen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain