La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una assemblea ciutadana llançarà idees contra la crisi climàtica

- A. CERRILLO

Espanya tindrà una Assemblea Ciutadana per al Canvi Climàtic, formada per 100 persones, que s’ocuparà d’emetre recomanaci­ons que hauran de ser lliurades al Congrés dels Diputats perquè siguin valorades pels grups polítics. L’objectiu és millorar les accions per afrontar la crisi climàtica. Tot i això, les seves propostes no seran d’obligat compliment per al Congrés.

Aquest és l’aspecte més polèmic, el que ha disgustat més els portaveus del moviment Extinction Rebellion, ideòlegs de la proposta inicial, que volien que les conclusion­s tinguessin un caràcter vinculant per al Govern espanyol. L’experiènci­a de les assemblees ciutadanes per combatre el canvi climàtic ja ha estat desenvolup­ada per alguns països, com ara la Gran Bretanya o França. L’assemblea ciutadana francesa, per exemple, va recomanar prohibir els vols de curta distància quan hi hagi una bona alternativ­a de transport terrestre, una proposta que posteriorm­ent va incorporar la llei francesa.

L’assemblea ciutadana per al canvi climàtic va ser una promesa de l’Executiu en la presa de possessió (per bé que no es va concretar a causa de la pandèmia) i també es preveu en la llei de Canvi Climàtic tot just acabada d’aprovar.

L’objectiu consisteix a reforçar els processos de participac­ió ciutadana que ja existien i donar la veu directamen­t a la ciutadania. “Esperem que aquest sigui un exercici participat­iu i deliberati­u, un debat ben informat, i que en surtin elements de reflexió i recomanaci­ons de valor per a la societat”, va dir Valvanera Ulargui, directora general de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic. L’assemblea es defineix com un “espai independen­t i transparen­t” encarregat de respondre a la pregunta “Com podem tenir un país més segur davant el canvi climàtic?”, i del qual sorgeixin recomanaci­ons fonamentad­es en els principis de justícia social i solidarita­t.

Les recomanaci­ons s’enviaran al Congrés dels Diputats i hauran d’inspirar reformes que han d’emprendre els diputats mitjançant iniciative­s parlamentà­ries.

La composició d’aquesta assemblea serà de 100 persones representa­nts de la diversitat de la societat espanyola, amb una equiparaci­ó numèrica d’homes i dones i amb la presència de jovent garantida. A més a més, haurà d’incorporar una pluralitat visible en una mostra (diferent nivell educatiu, diferent procedènci­a territoria­l urbana o rural o d’actitud davant el canvi climàtic...).

El Govern espanyol farà un contracte públic de l’empresa consultora que presenti més bona metodologi­a per triar els membres segons criteris d’independèn­cia i representa­tivitat. “La mostra ha de ser representa­tiva de la diversitat de sensibilit­ats sobre el canvi climàtic que mostren les persones a Espanya”, recalca Ulargui. Per facilitar aquest procés, l’Executiu posarà a disposició de l’assemblea un secretaria­t o panel coordinado­r que s’ocuparà de facilitar totes les reunions i de donar suport logístic per fer viables els debats.

Tot el procés es desenvolup­arà en tres fases (debat, discussió, anàlisi de propostes, preparació de documents, recomanaci­ons...) i cinc sessions de treball. Les trobades se celebraran els caps de setmana i la remuneraci­ó serà equiparabl­e a la de la participac­ió en una mesa electoral. La intenció és que la primera sessió formal es faci a la tardor, quan s’hagi dut a terme el procés de reclutamen­t.

L’organitzac­ió Extinction Rebellion va dir que la proposta del Govern central desvirtua el sentit original de l’Assemblea Ciutadana que ells han plantejat. “Se n’ha sostret el veritable caràcter polític i s’ha desvirtuat totalment en aquest sentit”, diu Extinction Rebellion, que des del 2018 defensa les assemblees ciutadanes vinculants com l’eina política més eficaç per actuar contra el col·lapse ambiental des de la justícia climàtica.

El Govern central reclutarà un centenar de persones per a aquest organisme de participac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain