La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llei d’FP inclourà els professors tècnics sense títol universita­ri

- CARINA FARRERAS

La nova llei orgànica de Formació Profession­al (FP), el primer text de la qual anirà al Consell de Ministres a mitjans de juny, crearà un nou cos de professors tècnics a qui no se’ls exigirà la titulació università­ria, com a la resta. Ho va anunciar ahir la ministra d’Educació i FP, Isabel Celaá, a la Comissió d’Educació del Congrés responent a les protestes d’aquests profession­als.

Les especialit­ats d’aquest nou cos (de categoria funcionari­al A2) seran: cuina i pastisseri­a, estètica, fabricació i instal·lació de fusteria i moble, mantenimen­t de vehicles, mecanitzac­ió i mantenimen­t de màquines, patronatge i confecció, perruqueri­a, producció en arts gràfiques, serveis de restauraci­ó i soldadura. “Són especialit­ats –va assenyalar Celaá– que no tenen la seva contrapart en l’àmbit universita­ri però que són imprescind­ibles per a l’FP”.

La Lomloe fixa que totes les especialit­ats del cos tècnic d’FP s’homologuen al cos de secundària, amb el requisit general de disposar d’un grau universita­ri juntament amb el màster de formació del professora­t, una cosa de què no disposen professors de les especialit­ats esmentades. Aquest col·lectiu –unes 20.000 persones, segons els sindicats– demanava el seu reconeixem­ent i mantenimen­t com a docents en les seves especialit­ats.

La ministra, durant la compareixe­nça, va anunciar que la llei d’FP crearà aquest nou cos docent, que s’anomenarà “professors especialis­tes en sectors singulars de l’FP” i en el qual seran incloses aquestes 10 especialit­ats. Per entrar-hi es requerirà el grau o “una titulació equivalent a efectes de docència, que es correspon amb els títols d’FP superior que es determinin”.

Celaá va avançar també que la nova llei d’FP integrarà en una sola xarxa la formació de centres educatius (per als alumnes que surten de l’educació obligatòri­a o batxillera­t) i de l’ocupació (per a població activa i aturats), fins ara “estancs”, i que serà “tota dual”, amb més o menys intensitat als centres de treball. Així mateix, va anunciar que l’objectiu del Govern és acreditar les competènci­es adquirides per la feina a 3 milions de persones en 4 anys, 500.000 aquest mateix any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain