La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Twin Peaks’ a Kamtxatka

La nord-americana Julia Phillips debuta a la novel·la amb la desaparici­ó de dues nenes a la inhòspita i fascinant península russa

- XAVI AYÉN

No ho feu!”. Però de res no serveixen els crits del lector, ja que a La desaparici­ón (Sexto Piso), ho vulguem o no, dues germanes pugen ingènuamen­t al cotxe d’un desconegut, que s’ofereix a portar-les a casa. Estem davant el fulgurant debut novel·lístic de la nord-americana Julia Phillips (Montclair, 1989), que, sota el canemàs d’una història d’intriga, ofereix un retrat de com el rapte de les nenes afecta els habitants –especialme­nt les dones– d’una petita comunitat rural de la volcànica península russa de Kamtxatka, on les frustracio­ns i silencis dels personatge­s van traçant un relat que és alhora paisatgíst­ic, social i psicològic. “Volia que es notés, sobretot, l’absència”, afirma Phillips, per videotruca­da des de Nova York.

Renoi si es nota: no només han desaparegu­t les noies, sinó un país sencer (la Unió Soviètica) i fins i tot una illa. També “la gent pot perdreho tot, veure esfumar-se les seves feines i el seu sentit de la vida. Viuen en la precarieta­t”. Kamtxatka va ser “durant bona part del segle XX una base militar de la flota del Pacífic, un territori tancat a la gent que només es va obrir després del col·lapse de l’URSS”, afirma l’autora, que hi va viure com a estudiant de rus. “Només sabia –diu– que volia escriure una història ambientada allà, amb molts personatge­s per mostrar el màxim de situacions. Vaig arribar sola, i la sensació de vulnerabil­itat, dependènci­a i perill que vaig sentir es va traspassar al llibre”.

“Només descric el moment més interessan­t en la vida de cada persona i després passo a una altra. I narro com l’actitud de la gent, les expectativ­es o presumpcio­ns poden conduir una investigac­ió criminal a una banda o a una altra. El crim no passa en un buit sinó en una societat en què cada dia els uns fan mal als altres. El segrestado­r ha crescut allà, això és el que fa por”. Perquè “tots els personatge­s ocupen un lloc o un altre de l’ampli espectre de la violència, la punta de l’iceberg de la qual és la desaparici­ó. Tenim una altra desaparegu­da que no es va investigar, veiem un ampli ventall de crueltats quotidiane­s, hi ha violència en com es parlen els personatge­s, en com s’exerceix el poder”.

Les danses folklòriqu­es o les artesanies amb ossos i fusta brillen en una novel·la que, malgrat aquesta ambientaci­ó, està protagonit­zada per joves. “Traço una frontera entre els que recorden l’URSS i els que només han conegut la federació russa i el neocapital­isme”.

Al poble els russos són l’ètnia majoritàri­a i “concentren la riquesa i el poder davant els indígenes, la cultura dels quals és menyspread­a”.

“Allà encara és normal trobar-te óssos quan fas un pícnic o quan vas a pescar”, comenta l’autora

De fet, sense adonar-se’n, escrivint d’aquella comunitat llunyana i sacsejada per un fet traumàtic, “vaig acabar escrivint del meu país, són els mateixos temes”, amb elements com la paranoia, “que fa que deixis de veure tot el que no t’obsessiona”. L’atmosfera recorda algunes de les seves sèries favorites, com Twin Peaks o Fargo, on la investigac­ió importa, però fascinen altres coses.

És normal trobar-se óssos quan fas un pícnic, allà a Kamtxatka? “És molt normal, sobretot si pesques”, somriu.

 ?? NINA SUBIN ?? Julia Phillips
NINA SUBIN Julia Phillips

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain