La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu digitalitz­a les fitxes dels presos de Franco “a favor de la veritat”

- FERNANDO GARCÍA

La infausta memòria de les presons franquiste­s es custodia avui en intricats arxius d’accés difícil o impossible. L’obertura és un dels molts deutes que el país encara té amb si mateix. Ara el Govern central es disposa a digitalitz­ar i posar a la xarxa, a disposició de tots els ciutadans, un total de 787.675 fitxes carceràrie­s i altres documents relacionat­s amb les condemnes i la vida a la presó de centenars de milers de represalia­ts durant la Guerra Civil i la dictadura.

L’operació, que es pot allargar dos anys, resulta del conveni firmat ahir per la vicepresid­enta Carmen Calvo i el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes. L’objectiu és honrar la veritat “perquè se sàpiga què va passar” i així “restituir i dignificar la memòria”, va assenyalar la número dos del Govern. “Aquesta restitució és imprescind­ible –va dir– per oferir als joves un relleu net i ordenat”.

Els documents que es digitalitz­aran i se centralitz­aran es custodien ara a l’Arxiu General de l’Administra­ció, el Centre Documental de la Memòria Històrica amb seu a Salamanca i l’Arxiu de la Reial Cancelleri­a de Valladolid.

Tot i que part d’aquests papers ja es poden consultar, i fins i tot en format digital en alguns casos, el conveni donarà accés a expedients fins ara “molt difícils d’obtenir fins i tot pels profession­als”, va indicar a La Vanguardia el doctor en Història i especialis­ta en repressió franquista Gutmaro Gómez Bravo, autor del llibre Hombres sin nombre (Cátedra), sobre la clandestin­itat socialista durant la dictadura.

La principal novetat que aporta la mesura de l’Executiu està en la posada a disposició de 300.000 fitxes del Registre-Índex de la Població Reclusa. S’hi recull la sentència i l’historial carcerari complet de cada pres, del qual fins ara només es podia disposar d’un registre de militància amb indicació del “grup subversiu a què se l’acusava de pertànyer”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain