La Vanguardia (Català-1ª edició)

Laurence des Cars serà la primera dona que presideix el Louvre

- ÓSCAR CABALLERO París. Servei especial

Laurence des Cars, de 54 anys, dirigirà el Museu del Louvre i es convertirà en la primera presidenta del museu creat per la Revolució, el 1789. Segona fita genèrica per a l’encara presidenta del Museu d’Orsay, que també hi va inaugurar l’article femení per anomenar el càrrec. A més, la neta del popular novel·lista Guy des Cars –dels Pérusse des Cars, una de les famílies més antigues de França– només haurà de travessar el Sena per ocupar el seu nou càrrec. Però en símils marins és com si de dirigir una fragata es passés a comandar un transatlàn­tic. Perquè si sota el seu mandat l’Orsay va arribar al rècord de 3.700.000 visitants el 2019, el Louvre és el museu més visitat del món.

Historiado­ra de l’art, especialis­ta en el segle XIX, el 1994 Des Cars va ser nomenada conservado­ra del Museu d’Orsay. El 2007 va ser directora científica del flamant organisme FranceMuse­ums, operador del desenvolup­ament del Louvre-Abu Dhabi. Directora el 2014 del Museu de l’Orangerie, tres anys després va presidir el d’Orsay. Comissària d’exposicion­s importants, algunes en col·laboració internacio­nal, com el Thyssen de Madrid, també s’ha distingit per la decisió de restituir un Klimt, de l’Orsay, als descendent­s d’una col·leccionist­a jueva espoliada pels nazis el 1938.

A l’Orsay, la seva exposició El model negre va ser el “primer reconeixem­ent de l’estatut de persones negres com a models de la pintura francesa del XIX”. Més important va ser la seva convicció que “l’art ha de xocar”, cosa que la converteix en una garantia contra la censura ja no exercida pels estats, sinó per una suposada opinió pública.

En aquest sentit, va refusar la invitació a fixar una advertènci­a en el seu quadre estrella, el polèmic Origen del món , de Courbet. Tampoc no va admetre seguir la censura de Londres o Nova York a obres de Gauguin, un pervers sexual –segons la nova moral– que hauria aprofitat “la seva condició d’home blanc per tenir tracte sexual amb colonitzad­es”. “El museu ha de ser el lloc de l’emancipaci­ó de la mirada”, concloïa Des Cars al setmanari Le Point.

 ?? EP ?? Laurence des Cars al Museu d’Orsay
EP Laurence des Cars al Museu d’Orsay

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain