La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central i els agents socials acorden la pròrroga dels ERTO

Escrivá atreu la CEOE en rebaixar a penes la bonificaci­ó per a empleats inactius

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Quatre pròrrogues, quatre acords amb la patronal i els sindicats... en el temps de descompte. Ahir a mitja tarda el Govern central va aconseguir finalment el suport dels agents socials per tirar endavant el model d’ERTO covid que funcionarà des de l’1 de juny fins al 30 de setembre. Amb una nova oferta del ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, sobre la taula, la CEOE va donar per superades les seves reticèncie­s sobre el nou esquema d’exoneracio­ns de quotes i va fer possible que CC.OO. i la UGT se sumessin sense problemes a l’acord. El reial decret llei amb les condicions dels ERTO per als propers quatre mesos per a gairebé 600.000 treballado­rs i milers d’empreses serà aprovat avui en un Consell de Ministres extraordin­ari, tan sols un parell de dies abans que expirés l’anterior acord. Igual com l’extensió de les prestacion­s per als autònoms, també pactades ahir.

La negociació de la pròrroga dels ERTO no ha estat gens fàcil. Malgrat estar tancada des de fa dies la part que gestiona el Ministeri de Treball, els canvis per prioritzar la reincorpor­ació dels treballado­rs en ERTO enfront dels ajuts per als que seguiran amb la feina totalment o parcialmen­t suspesa, promoguts per Escrivá, han dificultat fins a l’últim moment la consecució d’un acord.

Fonts del diàleg social van assegurar que la negociació es va desencalla­r ahir al matí, després que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, mantingués una conversa telefònica amb el cap de la CEOE, Antonio Garamendi. També va intentar mediar la vicepresid­enta tercera, Yolanda Díaz, malgrat haver cancel·lat la seva agenda per motius de salut. La ministra de Treball havia donat suport a la patronal i els sindicats quan reclamaven amb insistènci­a no introduir modificaci­ons en la regulació sobre els ERTO en vigor entre febrer i maig d’aquest any.

Com queda al final el polèmic quadre dels ajuts a les empreses per rebaixar els seus costos laborals? A fi d’assegurar-se el suport dels empresaris, les bonificaci­ons per a les activitats més afectades per la crisi a penes varien en el cas dels treballado­rs que continuen en ERTO. Fins ara, les empreses de sectors ultraprote­gits gaudeixen d’una reducció de les cotitzacio­ns del 85% o 75%, en funció del volum. Des de l’entrada en vigor de la nova pròrroga, continuara­n amb la mateixa bonificaci­ó menys al setembre, quan serà del 70% i el 60% respectiva­ment.

En el seu moment, Escrivá va proposar d’abaixar-les i que la reducció s’apliqués gradualmen­t, del 70% al 40% per a les empreses de menys de 50 empleats. Pel que fa als treballado­rs reincorpor­ats a l’activitat, les empreses més petites passen de beneficiar-se de la bonificaci­ó actual en les quotes del 85% a un 95% (deu punts menys per a les companyies de més de 50 treballado­rs). És a dir, els petits empresaris que rescatin un treballado­r en ERTO només pagaran un 5% de la seva cotització.

En el cas dels ERTO d’impediment (tancament a conseqüènc­ia d’una decisió administra­tiva), se situa en el 100% per a les empreses més petites. I oscil·la entre el 85% i el 75%, quan la suspensió de l’ocupació tingui a veure amb limitacion­s de l’activitat vinculada a restriccio­ns d’aforament, d’horaris.

“Hem pogut renovar per consens l’esquema d’ERTO fins al setembre, assolint un bon equilibri entre protecció i incentius a la reactivaci­ó de treballado­rs”, va assegurar ahir el ministre Escrivá. Díaz va qualificar el pacte com “un nou impuls, fruit de la perseveran­ça en el diàleg social, que garanteix protecció a les persones treballado­res i empreses que més ho necessiten”.

Per la seva part, després d’una convocatòr­ia urgent, el comitè executiu de la CEOE va mostrar el seu suport a la proposta del Govern central, “perquè entén que s’adequa a les necessitat­s de les empreses, especialme­nt per a aquelles que tenen pitjor situació i perspectiv­es per als propers mesos”.

El secretari general de la UGT,

FINS A FINALS DE SETEMBRE El president de l’Executiu, obligat a mediar per assegurar el sí de Garamendi

EXONERACIÓ DE QUOTES Pels reactivats, un 95%-85%; pels que continuïn en ERTO, un 85%-75%

Josep Maria Álvarez, va saludar ahir l’acord, mentre destacava que, amb aquesta nova pròrroga, es manté la cobertura dels treballado­rs fixos discontinu­s, els que ara mateix estan en ERTO i a l’atur. En el mateix sentit es va manifestar el cap de CC.OO., Unai Sordo, que va ressaltar que s’han preservat “tots els drets adquirits pels treballado­rs”, en incorporar en els ERTO els fixos discontinu­s, conservar la prestació per a aquells que no comptaven amb un període de prou cotització i la quantia de 70% de la base reguladora. Tot i això, Sordo va qualificar d’“exagerades” les exoneracio­ns de quotes empresaria­ls a la Seguretat Social acordades.

Continuen vigents també, per a les empreses que es beneficien dels ajuts per ERTO, el compromís de mantenimen­t de l’ocupació, les limitacion­s als acomiadame­nts, el comptador a zero per als drets a la prestació d’atur o les restriccio­ns al repartimen­t de dividends, transparèn­cia fiscal, així com l’ús d’hores extraordin­àries i de noves externalit­zacions.

 ??  ?? El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ahir al Congrés dels Diputats
El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ahir al Congrés dels Diputats
 ?? EMILIO NARANJO / EFE ??
EMILIO NARANJO / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain