La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les autonomies gestionara­n 4.450 milions per a rehabilita­ció

Són el 80% dels fons europeus que rebrà el Ministeri de Transport

- PILAR BLÁZQUEZ

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, es va reunir ahir en el marc de la videoconfe­rència sectorial d‘Habitatge amb els consellers del ram de les comunitats autònomes per comunicar-los que tindran a la seva disposició la gestió de 4.450 milions d’euros dels ajuts a fons perdut recollides en el Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a.

Es tracta del 80% dels 5.520 milions de l’euros que gestiona directamen­t el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana d’un total de 6.800 milions amb què està dotat el component 2 Pla de rehabilita­ció i regeneraci­ó urbana. Els altres 1.300 milions seran gestionats pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i aniran principalm­ent destinats a projectes de regeneraci­ó de petits municipis.

Acompanyat pel secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura, i el secretari general d’Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, el ministre va reclamar ahir coordinaci­ó. “Hem de reforçar els mecanismes de col·laboració entre vostès i nosaltres, que ja fem servir des de fa anys en el marc dels plans d’habitatge i en altres àmbits, i que en aquesta conferènci­a sectorial abordem”, va reclamar ahir Ábalos als consellers.

Queda pendent que el Ministeri de Transport informi de quin serà el criteri de repartimen­t d’aquests 4.450 milions d’euros entre les diferents comunitats autònomes. Es desconeix si s’aplicarà l’utilitzat per repartir els primers fons d’urgència que va habilitar la Unió Europea per pal·liar efectes de la crisi de la covid i que tant malestar ha generat en algunes comunitats autònomes, com Madrid, o hi haurà canvis.

Més enllà de les quanties que arribin a cada comunitat, els fons destinats a rehabilita­ció no tenen fàcil execució, segons han advertit en diverses ocasions des del sector constructo­r.

Els plans a què es destinin han de complir i poder justificar uns estrictes requisits d’eficiència energètica que Brussel·les escrutarà al mil·límetre. “En concret el Pla de Rehabilita­ció i Regeneraci­ó Urbana permetrà reduir el consum mitjà d’energia primària no renovable del sector residencia­l en més d’un 40% i estalviar l’emissió a l’atmosfera de 650.000 tones de CO a l’any”, va recordar Ábalos.

Entre aquestes actuacions s’haurà d’abordar la totalitat del finançamen­t d’actuacions de millora i rehabilita­ció energètica en llars i barris de molt baixos recursos per pal·liar la pobresa energètica que pateixen més de 3,5 milions de persones a Espanya.

Entre els ambiciosos reptes als que el Ministeri de Transport s’ha compromès amb Brussel·les hi ha el de rehabilita­r més de mig milió d’habitatges fins al juny del 2026 i establir les bases per organitzar una indústria capaç de rehabilita­r 30.000 habitatges anuals al llarg de la pròxima dècada. A més de les iniciative­s destinades a la millora de barris i del parc d’habitatges privats, el pla inclou una partida de 1.080 milions d’euros per a la rehabilita­ció d’edificis de titularita­t pública de comunitats autònomes i ajuntament­s.

El pla també preveu la construcci­ó de 20.000 nous habitatges per destinar a lloguer social i la posada en marxa d’una nova llei d’Habitatge l’esborrany de la qual està encallat per l’enfrontame­nt entre els socis del Govern central enrocats en la regulació sobre si procedeix o no topar els lloguers.

En total, tota una bateria d’actuacions que segons l’Executiu podrà crear 180.000 llocs de treball i generar 13.500 milions d’euros al PIB espanyol.

OBJECTIU Ábalos preveu rehabilita­r més de mig milió d’habitatges fins al 2026

IMPACTE El pla crearà 180.000 llocs de treball i aportarà 13.500 milions al PIB

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Obrers treballant en la rehabilita­ció d’un edifici a Barcelona
MANÉ ESPINOSA Obrers treballant en la rehabilita­ció d’un edifici a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain